algo de nubes
  • Màx: 18.84°
  • Mín: 9.02°
18°

Dels iots de 6 milions a barques de 1.000

La crisi econòmica arriba als consumidors més modests però no afecta igual les grans fortunes

E.DOMÈNECH. Palma.

Tot aquell que vulgui gaudir de la mar pot trobar els mitjans per fer-ho al Saló Nàutic Internacional de Palma. S'hi ofereixen embarcacions de tot tipus i per a totes les butxaques.

La drassana Sanlorenzo té en exposició un vaixell per valor de 6,6 milions d'euros. Els clients que poden pagar aquestes quantitats tenen la possibilitat de triar com volen que sigui l'interior de la que ve a ser una segona residència marítima, des de la distribució, al material, la decoració, tots i cadascun dels detalls; «són vaixells fets a mida del propietari», assenyala una de les responsables de la companyia a Mallorca, Susan Jeunette-Nähring. Una cinta de córrer a la coberta superior (on hi ha els aparells de navegació) és una de les «extravagàncies» que els han demanat, encara que assegura que els interiors són de luxe i les marques estan en tots els acabats.

Ara bé, per a aquells que no poden gaudir d'un caprici com és un vaixell de prop de 1.100 milions de les antigues pessetes, poden fer-ho de barques més petites que només amb rems estan entre els 800 i els 1.000 euros, a les quals es pot afegir un motor per un preu similar. El servei és el mateix, navegar, encara que amb algunes diferències.

Els compradors de les primeres embarcacions són grans fortunes, mentre que en el segon cas sol ser gent jove o propietaris de grans iots que les adquireixen com a embarcació auxiliar.

«Bon mercat»

Jeunette-Nähring destaca la importància de les Illes en el sector nàutic i diu que «aquest és un mercat molt bo. Per aquí passen molts de clients espanyols, alemanys, britànics...». De fet, la seva companyia, d'origen italià, decidí obrir una oficina a Mallorca (Puerto Portals), on ja venen prop de 10 iots a l'any -gairebé la meitat dels 25 que construeixen.

Així, les seves previsions són de mantenir el ritme de venda malgrat l'alentiment econòmic internacional. «Alguns dels nostres potencials clients estan en el sector immobiliari però no hem notat que hi hagi un descens», afirma.

Per contra, l'empresa Nova Nàutica, que ofereix barques d'un nivell mitjà, percep una davallada en el ritme de vendes en relació als darrers anys. Els vaixells de 25.000 a 45.000 euros ja no es venen amb la mateixa facilitat, «tothom se'ls mira però ara mateix pocs s'atreveixen a realitzar aquesta despesa», assegura una de les propietàries, Marga Campins.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.