nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

La precarietat i la crisi centren la celebració del Primer de Maig

Després de 2 anys separats, CCOO i UGT tornen a manifestar-se junts

E.DOMÈNECH. Palma.

El mercat laboral evoluciona però en aquest camí no es resolen les reivindicacions dels treballadors, que continuen sent «igualtat», «feina i salaris dignes», «estabilitat», «drets», «seguretat». Aquests seran els lemes que es continuaran sentint avui en les quatre manifestacions convocades pels sindicats de les Illes -UGT i CCOO conjuntament, USO, CGT i CNT- en commemoració del Dia internacional dels treballadors.

Les centrals sindicals defensen que les seves reivindicacions són més vigents que mai. En aquest sentit, en els missatges d'enguany també faran referència a les repercussions sobre el mercat laboral de l'alentiment econòmic i la crisi del sector immobiliari. El que està per veure és si aquesta situació engrescarà més treballadors a unir-se a les manifestacions, que cada any són més buides.

En tot cas, en aquesta convocatòria CCOO i UGT han superat les diferències que durant dos anys els han fet commemorar l'1 de Maig a les Illes per separat, a diferència del que feien les seves direccions estatals. Totes les manifestacions sortiran des de la plaça d'Espanya a les 11.30 hores excepte la de la CNT, que ha convocat els seus mitja hora abans. CCOO i UGT acabaran el recorregut al parc de la Mar, on tindrà lloc la part més festiva de la jornada amb la tradicional paella, jocs per a infants i actuacions musicals.

Per altra banda, i amb motiu de la celebració de l'1 de Maig, el senador del Bloc, Pere Sampol, acompanyat del president de Joves Empresaris, Pere Coli, anuncià que presentarà una moció al Senat amb diferents mesures per fomentar l'ocupació. En primer lloc s'instarà el Govern central a aprovar una exempció de dos anys en la cotització a la Seguretat Social dels treballadors autònoms i empresaris de menys de 35 anys que creïn la seva primera empresa. A més, es demanarà una reducció temporal de les cotitzacions per a les empreses que contractin nous treballadors. Així mateix, es promourà que la formació es dugui a terme fora de la temporada turística.

Coli defensà que aquestes mesures no suposen un cost per a l'Estat, ja que a través seu es generaran nous llocs de feina. Per altra banda, constatà el fet que la situació econòmica és dolenta però esperada, i considerà que cadascú ha de fer autocrítica i analitzar si ha pres les mesures necessàries per afrontar-la. Sobre la situació dels seus associats, el president de Joves afirmà que s'han registrat baixes per impagaments de la quota però s'han compensat amb noves altes. El que sí s'ha percebut és un increment del 12% en les consultes als serveis de creació d'empreses, fet que demostra -per ell- que la part positiva de «la crisi és que serveix per regenerar».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.