algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

El Govern reduirà la concentració dels alumnes immigrants als centres públics

Aquestes escoles acullen un 18'2% d'estrangers, mentre que les concertades just el 6'7%

61178
El nombre d'alumnes nouvinguts s'ha incrementat de manera notable en les aules dels col·legis i instituts públics de les Balears.

L'Executiu autonòmic vol reduir el nombre d'alumnes nouvinguts dels centres escolars públics i augmentar la seva presència en les escoles concertades. La Conselleria d'Educació està treballant en una revisió dels criteris d'escolarització que permeti la distribució equilibrada de l'alumnat i evitar la concentració de nins i adolescents nouvinguts a determinades escoles, que és el que està passant ara.

Així ho confirmà a aquest diari el director general d'Innovació i Formació del Professorat, Josep Serra, segons el qual «el tema de la concentració de l'alumnat és molt complex, però des del mes d'octubre passat estam treballant cercant una fórmula equitativa de criteris d'escolarització».Serra també deixà clar que «en tot moment volem evitar que el concepte d'immigrant pugui ser considerar com un criteri», perquè seria un punt de discriminació en contra de la total integració d'aquests nins a l'escola.

Segons les dades oficials, els centres públics de les Balears suporten una taxa significativament més alta d'alumnat nouvingut, un 18'2%, mentre que l'assistència als centres concertats, del 6'7%, és molt més baixa.Tot i que les dades són evidents, el director general d'Innovació assenyalà que en alguns casos «són els pares els que no volen que el seu fill vagi a una escola concertada perquè en aquests centres s'han d'abonar alguns complements, o han de dur uniforme, o representen una despesa a la qual no poden fer front, o perquè simplement està més lluny de casa seva».

A més, no tots els centres concertats tenen uns índexs tan baixos de presència d'alumnes immigrants. Segons Serra, «els centres que són cooperatius en alguns casos tenen una major taxa que aquells que són públics». La immigració ha tingut un efecte important en els centres escolars, ja que ha suposat un increment de l'alumnat. Els escolars nouvinguts ja representen un 13'6% del total. També s'ha vist modificada la diversitat ètnica, cultural i religiosa, amb més dificultats idiomàtiques i diferents nivells formatius i curriculars. A la qual cosa s'afegeix que la immigració tendeix a concentrar-se en barris desfavorits socialment amb centres públics en els quals ja abunda la problemàtica social.

Per aquests motius, la Conselleria d'Educació treballa amb Afers Socials en la posada en marxa del document «Estratègies i actuacions en Immigració», una guia de les passes que s'han de seguir per aconseguir la integració de tots els nouvinguts a la societat balear. Un dels principals punts és l'Educació. Per aquest motiu es duran a terme noves mesures integradores, com el pla pilot de les aules d'acollida i l'adequació de cada alumne al nivell formatiu que li correspongui, procurant a la vegada que les diferències lingüístiques o culturals impactin el mínim possible en el de-senvolupament de les classes, amb activitats extraescolars de suport.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.