cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

La Pimeb compleix els requisits per ser la patronal més representativa

Així podrà participar en les meses de concertació al costat de Caeb

La patronal de la Petita i Mitjana Empresa de les Balears (Pimeb) compleix els requisits que l'acrediten com a «patronal més representativa», categoria que compartirà amb la Caeb, segons indicà la consellera de Treball i Formació del Govern, Margarita Nájera. Això permetrà a la Federació que presideix Joan Cabrera participar en tots els fòrums de concertació i diàleg social que té en marxa el Govern.

La Conselleria de Treball i Formació, juntament amb el Ministeri del ram, està acabant de tancar el recompte d'empreses i treballadors que representa la Pimeb a les Balears, i que han de suposar com a mínim el 15% del total de les Illes, tal com estableix la llei. Per ara la xifra arriba ja a prop del 20%, segons indicà Nájera, mentre espera les dades de Menorca i les Pitiüses.

El Govern té previst presentar el percentatge definitiu del recompte de treballadors i empreses de la patronal després de Setmana Santa. Una vegada que es confirmi, haurà d'elaborar un decret per donar entrada a la Pimeb.

Com a patronal més representativam la Pimeb tindrà més capacitat d'interlocució social i més possibilitats per participar en programes i adjudicacions públiques.

S'ha de recordar que la Caeb impugnà un decret de l'any 1998 mitjançant el qual el Govern balear reconeixia la Pimeb com a «patronal més representativa». La confederació que presideix Josep Oliver aconseguí en primera instància una sentència desfavorable, però més tard guanyà davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears. Per la seva banda, Pime-Balears interposà un recurs davant el Suprem, que confirmà la decisió del TSJB i anul·là la consideració de patronal més representativa.

Aquest conflicte tornà a l'actualitat quan el nou Govern balear signà amb els agents socials el Pacte per la competitivitat, que creava una sèrie de meses per a la concertació social. Hi participaren els sindicats UGT i CCOO i la patronal Caeb, però Pime-Balears en quedà exclosa perquè no tenia la condició de patronal més representativa.

L'Executiu es mostrà en tot moment favorable que la patronal pogués participar en la concertació social, però al·legà que s'havien de complir els requisits legals. En aquest sentit, demanà a l'organització que aportàs un llistat de totes les empreses que integren la patronal i la documentació que demostri que en són afiliats. El termini per donar una resposta per part del Govern era de sis mesos, que es compleixen a finals d'abril.

Tot i així, el Govern ha tingut en compte la patronal en totes aquelles actuacions en les quals per llei no hi hagués cap impediment perquè hi participàs, com és el cas de les fires turístiques a les quals també ha estat convidat Joan Cabrera.

Si, com sembla, la patronal de la petita i mitjana empresa aconsegueix la denominació de patronal més representativa, això va en detriment que la Caeb mantengui també aquesta categoria. Pime-Balears és formada per la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem), la de Menorca i la d'Eivissa i Formentera (Pimeef). Entre les tres apleguen més de 150 associacions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.