cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
24°

El calvari d'un «malalt» que s'ha convertit en la notícia de l'any

La informació publicada pel Grup Serra ha tingut àmplia repercussió

Des que la Fiscalia Anticorrupció de les Balears presentà dijous al jutjat de guàrdia de Palma una querella criminal contra l'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos per un delicte de malversació continuada de cabals públics, els esdeveniments s'han precipitat. La investigació s'inicià el 20 de febrer passat com a conseqüència d'un escrit remès per la batlessa, Aina Calvo, perquè s'havien detectat irregularitats comptables, cosa que motivà la incoació de diligències informatives. L'exedil popular fou imputat per la Fiscalia per gastar-se més de 50.000 euros en clubs gais de cites.

La querella interposada contra De Santos afirma que «durant els anys 2006 i 2007, s'aprofità de la seva condició de regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma i del seu càrrec com a president de l'Empresa Municipal d'Obres i Projectes (EMOP), per utilitzar en el seu exclusiu benefici particular els fons públics dels quals tenia poder de disposició». El mateix escrit de la Fiscalia afegeix que «d'aquesta manera arribà a gastar, almenys, fons públics per un valor total superior a 50.000 euros en serveis i compres que, en absolut, no revertien en benefici de l'Administració i que no eren necessaris per a les funcions públiques encomanades, i que únicament poden tenir la consideració de despeses personals i particulars».

Una de les peculiaritats d'aquesta història la trobam en la manera de justificar les despeses davant del Consistori palmesà. La majoria dels justificants de la targeta de l'exregidor corresponen a un club de cites homosexual, a Palma, situat en el carrer de Ramon Servera Moyà, Casa Alfredo Relax, o bé figuren a nom d'una empresa anomenada Lavandería Miele. Aquesta és un de les dades que varen cridar poderosament l'atenció dels investigadors del cas, quan es realitzà una auditoria i es comprovaren les quantitats cobrades i, sobretot, les hores intempestives en les quals s'havia «passat» la targeta de crèdit.

En aquesta bugaderia i, segons consta en la querella presentada, es contractaren 37 serveis entre gener i juny de 2007 per un import total de 20.349 euros. Resulta que el propietari de la bugaderia és Alfredo Gómez, propietari de Casa Alfredo, local de prostitució masculina on els joves del local reconegueren que Rodrigo de Santos pagava pels seus serveis. Nombrosos testimonis afirmaren amb tot tipus de detalls que «arribava amb un turisme de la marca Audi, amb els vidres de les finestres fumats (cotxe oficial sense xofer). Entrava per la porta de darrere i sempre li col·locaven una mampara, per evitar que algú el pogués reconèixer. El llavors regidor semblava que tenia molta confiançaen l'encarregat del local, de manera que quan arribava se n'anava directament a una de les habitacions i, normalment, ho feia acompanyat de dos i fins tres joves».

Una vegada publicada la notícia pels mitjans del Grup Serra, dijous mateix l'exregidor acudí a primera hora del matí al seu lloc de feina a Hisenda i reuní un grup de companys i empleats, davant els quals reconegué la seva addicció a les drogues i confirmà que el que publicava la premsa era cert, en relació amb la despesa efectuada en locals de cites amb doblers públics.

Divendres horabaixa Rodrigo de Santos, acompanyat d'un familiar pròxim es va embarcar en un vol de la companyia Spanair cap a Madrid per sotmetre's a diverses revisions en una clínica de desintoxicació.L'advocat defensor, Bartomeu Vidal, confirmà que la decisió d'abandonar temporalment Palma, en plena tempesta per les seves despeses en clubs gais amb doblers de Cort, «era el més convenient per a ell, ja que és una persona malalta i necessita ajuda mèdica».

Abans de la seva partida cap a Madrid, De Santos tornà a Cort els més de 50.000 euros que havia gastat amb càrrec a fons públics, en clubs de cites d'ambient gai amb la targeta de l'EMOP. L'exregidor assumeix els fets i afirma que ha estat «un error motivat per problemes de salut». En els pròxims dies podria ser ingressat en un centre de desintoxicació. Quan va arribar a la capital d'Espanya, va demanar perdó públicament.

La premsa estatal s'ha fet un ampli ressò del que ja es pot definir com l'escàndol de l'any a les Illes Balears. Dijous passat, totes les edicions dels informatius estatals destacaren la notícia i efectuaren connexions en directe. Pedro Piqueras a Telecinco, Iñaki Gabilondo a Cuatro, Matías Prats a Antena 3 Televisión i Lorenzo Milá, a TVE, com també nombrosos mitjans de comunicació, varen realitzar un desplegament informatiu especial.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.