algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 13°
20°

«El moviment sufragista i feminista al segle XX ha estat molt unit al pacifisme»

Isabel Peñarrubia ha estudiat els orígens de la lluita de les dones a Mallorca en el segle XIX i als anys trenta

"Quins són els orígens de la participació activa de la dona en el món social de Mallorca?
"De vegades pensam que el feminisme va començar a l'època de la transició democràtica i no és així. Al darrer quart del segle XIX hi ha una incorporació de la dona a diferents àmbits, des de les escriptores romàntiques i renaixentistes fins al món del treball i de l'empresa.

"Destacaríeu una fita en l'evolució de la formació de la dona?
"Les dones més formades ho feien a l'Escola Normal, que es va inaugurar l'any 1930, per part de l'Estat, i que va ser la primera d'Espanya. Era una escola amb un nivell fantàstic, amb unes professores amb un alt nivell acadèmic.

"Va ser la Segona República el moment més expansiu d'aquesta activitat política i cultural de les dones?
"La Segona República és un moment expanssiu, és un moment de llibertats, però tot això s'anava forjant de molt més enrere. Per exemple, el 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera, que era una dictadura, però molt més suau que la franquista, quatre joves mallorquines són becades per la Junta d'Ampliació d'Estudis. Les enviaven a l'estranger a ampliar estudis i tornaven totalment amarades de les darreres tècniques d'ensenyament. Algunes d'aquestes dones, a través de la Junta d'Ampliació d'Estudis, varen tenir relació amb els moviments feministes nord-americans, amb dones professionals feministes i també amb la joventut feminista universitària internacional. Fins i tot varen anar a col·legis americans. És a dir, que tot això era, per l' època, molt avançat.

"I què passa després de la Guerra Civil amb tots aquest moviments?
"Hi ha una reculada enorme i tot això s'acaba, hi ha una persecució ferotge. Fins i tot hi ha una repressió per identificar-se com a dones modernes, no anar a missa, fer ball de saló. Trobes expedients amb aquest fets. Amb poques paraules, que hi ha un abans i un després amb el franquisme.

"Com evoluciona tot aquest moviment?
"Dins tota aquesta evolució ens hem de remetre al segle XIX. I allò més interessant que he estudiat és una associació que es deia La virtud Social. Se sabia que existia i eren unes treballadores que se'ls pot dir feministes perquè deien «fes el treball», ja que aquest fet et dóna autonomia. Això és que aquestes modistes ataquen l'estructura familiar patriarcal. Els pares no les deixen anar a les reunions, no tenen llibertat de moviments, no poden defensar els seus interessos com els seus companys barons.

"Què destacaríeu del primer moviment feminista?
"Hi ha un intent de fer un Congrés Feminista. Això suposaria una fita, encara que no es fes, perquè hi ha coordinació amb altres dones de la Península, especialment amb dones de Barcelona. Després hi ha un altre fita molt important, l'any 1915, quan es crea l'Institut Professional de la Dona, perquè tinguin accés a l'Educació Primària.

"Quines característiques té el sufragisme?
"El moviment sufragista no només demana el dret de vot per a la dona, sinó que centra el seu missatge en el pacifisme, sobretot a partir que esclata la Primera Guerra Mundial. El pacifisme fou el missatge del feminisme. Maria Mayol té uns discursos en què, amb un llenguatge molt planer, explica a les dones mallorquines «vosaltres que estau avesades a posar pau dins les famílies, transportau aquesta virtut a la política». Això ho diu en els anys trenta amb una escalada del feixisme que amenaçava tots els règims democràtics.

"Heu estudiat la figura de Maria Mayol?
"Va ser escriptora, poetessa, professora, mataren el seu cunyat, de la família Marqués, de Sóller i ella es va lliurar pel pèls, perquè la guerra la va agafar a Catalunya. Va ser candidata per Esquerra Republicana Balear. Va ser molt activa, ja que va participar en l'Estatut d'Autonomia, va anar a Catalunya a solidaritzar-se amb l'Estatut del 1932, va estar dins l'Associació per la Cultura de Mallorca, va constituir el Foment de Cultura de la dona de Sóller que encara continua. Aquesta era una institució molt interessant que es preocupava de l'educació de les dones, els cercava feina. Ella mateixa hi feia classes de català. No va sortir diputada, el candidat més votat va ser Joan March, i ella va estar a prop de sortir, però a causa del caciquisme imperant no va aconseguir sortir.

"Quan se celebra a Mallorca per primera vegada el Dia de la dona?
"El 1934. La primera celebració la varen fer dones del Partit Comunista. I la segona va ser el 8 de març del 1936 a la Casa del Poble. Va ser molt interessant perquè es va constituir una espècie de front de dones democràtiques. Hi va haver una representació de tots el partits democràtics.

"Vós vàreu estudiar el caciquisme a Mallorca. Hi ha um neocaciquisme?
"A Mallorca continuen les pors i allò que duim marcat des de fa temps. Hi ha una cultura d'aquesta por de comprometre's o significar-se políticament. Ara en els pobles, a causa de la construcció arriba gent que no té aquells lligams ancestrals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.