nubes dispersas
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
13°

«El nostre problema és que l'Estat està només al servei de la nació espanyola»

Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial, presentà Catalunya sota Espanya

Alfons López Tena (Sagunt, 1957) és vocal del Consell General del Poder Judicial. Ahir, presentà a la UIB el llibre Catalunya sota Espanya, on exposa la seva aposta per la independència de Catalunya. «Catalunya és una nació», diu. «Mentre que Espanya és una altra nació», recorda. I sentencia: «Els polítics de Madrid prefereixen invertir en la seva nació».

"Quina tesi defensau a Catalunya sota Espanya?
"Que no existeix un règim d'autogovern, sinó de descentralització administrativa. S'ha creat un país modern dins d'Europa, però el model de les autonomies ha fracassat: l'Estat no és plurinacional ni ho serà mai, perquè no té la capacitat de reconèixer la seva diversitat nacional com un actiu, sinó que sempre la veurà com una molèstia.

"Quines reformes caldrien per aconseguir un Estat plurinacional?
"Una reforma constitucional és inviable perquè ni el PP ni el PSOE no la volen. El nostre problema és que l'Estat està només al servei de la nació espanyola.

"Idò, què es pot fer en aquest sentit?
"Hi ha dues possibilitats. Una, la continuïtat de la situació actual, amb els atacs contra Catalunya i els interessos dels catalans, l'espoliació fiscal, el no-reconeixement cultural i polític, la manca d'inversions, etc. Aquest procés acabaria convertint Catalunya en una província decadent de l'Estat. L'altra possibilitat és la que necessita la majoria de catalans: crear un Estat propi.

"Així, vós descartau transformar l'Estat?
Per transformar Espanya, cal convèncer els espanyols, que ni volen ni voldran fer-ho. En canvi, a Catalunya en tenim prou a convèncer la majoria dels catalans.

"Quin interès creieu que tenen els polítics de Madrid a maltractar Catalunya?
"Doncs que són espanyols i prefereixen invertir en la seva nació: Espanya. Els territoris amb un dèficit fiscal més pèssim són, precisament, els Països Catalans: Catalunya, el País Valencià i les Balears. I, en menor mesura, el País Basc i Navarra.

"Vós, que vàreu néixer al País Valencià, per què posau el focus de les vostres tesis al Principat de Catalunya?
"Perquè els ritmes són diferents. A Catalunya hi ha un gruix social, polític i cultural proper a la independència. Les últimes enquestes mostren que entre un 36 i un 43% està d'acord a crear un Estat. Aquestes condicions no hi són ni al País Valencià ni a les Illes ni a la Franja, que hauran de fer el seu propi procés.

"Veieu viable la independència de Catalunya?
"Sí, si es donen les condicions necessàries.
"I què caldria?
"Primer, un o dos partits amb propostes clares d'independència: no com un horitzó, sinó com a objectiu de legislatura. La Generalitat no té competències per preguntar-nos si volem la independència, però sí que està autoritzada per fer les reformes legals per accelerar-ho. Un Govern legitimat amb una petició de referèndum signada per la majoria de catalans pot anar a Madrid a negociar. Potser l'Estat no autoritzaria un referèndum d'entrada, però no podria dir que el procés és inconstitucional. I a la llarga, ho hauria d'acceptar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.