La coalició nacionalista Unitat per les Illes s'havia presentat com l'esperança d'aportar per primera vegada una veu independent dels grans partits estatalistes al Congrés dels Diputats. Tanmateix, els resultats assolits per la llista encapçalada per Pere Sampol no han complit les expectatives esperades, com es desprèn de l'enquesta realitzada per Diari de Balears a personatges significatius procedents de l'àmbit nacionalista.
JOAN MIR
Economista
«En primer lloc, a l'anterior enquesta de Diari de Balears ja vaig avisar que les coses s'havien fet malament. El potencial del vot nacionalista no s'ha aprofitat amb la candidatura d'Unitat perquè no era una llista equilibrada ni incloent, sinó excloent. El partit que més s'oposà a l'aliança de tots els nacionalistes, el PSM, va ser premiat amb el primer lloc d'aquesta candidatura. En segon lloc, els resultats indiquen que hi ha dues mallorques. Una, la de Palma i voltants, on el missatge nacionalista no arriba i, dues, la Part Forana, on el misssatge arriba però està abandonat. En tercer lloc, cal dir que l'electorat nacionalista ha estat molt disciplinat perquè el discurs dels darrers anys del PSM ha tingut èxit. S'havia transmès la idea que allò important era el component de l'esquerra i, per això, es va fer el Bloc amb Esquerra Unida. Coherentment, la gent ha entès que allò vital era aturar el PP i, coherentment, la gent ha votat el PSOE com a vot útil. La gent nacionalista ha escoltat, digerit i practicat el discurs del PSM ».
GUILLEM FRONTERA
Escriptor
«La manca d'èxit no equival al fracàs. S'hauria de deixar una reserva, un grup de seguiment format per persones d'aquestes formacions, però poc implicades en el dia a dia de la política, per tal de no deixar perdre allò de positiu que ha tingut aquesta experiència que és que formacions diferents s'hagin aconseguit ajuntar per un objectiu concret. S'ha de mantenir oberta la possibilitat que això es pugui repetir».
BERNAT FIOL
President de Gadma
«El vot s'ha bipolaritzat i el PSOE, una vegada més, ha minvat el vot nacionalista. Unitat no ha tingut prou presència al carrer i la feina no s'ha repartit de la mateixa manera entre tots els grups que formaven la candidatura. A més, molta gent s'ha aferrat al vot útil, que és una manera de prendre el pèl als pobles que, com el nostre, tenen una idiosincràsia diferent. Sembla que hi ha partits que han de ser a l'oposició per vetlar pel bé del país. No ens podem estimar més una cadira que el benestar del poble, perquè això passa factura. També trobam a faltar una nova generació de gent jove que prengui el relleu».
BARTOMEU MESTRE
Escriptor
«Haurien d'assumir responsabilitats. El fracàs és immens. En el seu moment ja vaig dir que s'havien fet les coses malament. Ara no es pot dir que estan 'verds'. No es pot fer l'anàl·lisi que el bipartidisme és la causa dels mals resultats, perquè el bipartidisme no és sinó la conseqüència que hi hagi projectes malgirbats».
JOAN PERELLÓ
Escriptor
«S'obre un període de reflexió per als nacionalistes, hagin votat Unitat o vot útil. Cal una reflexió en veu alta i conjunta de tothom nacionalista perquè existeix una base i veure si som capaços de refer-la i continuar treballant en clau de país per assolir un autogovern, amb totes les conseqüències».
JAUME SASTRE
Filòleg
«La candidatura d'Unitat no era un punt d'arribada, sinó un punt de partida. Ara ja sabem que hi ha 25.000 persones que creuen fermament en un projecte de país i és a partir d'aquesta base que s'ha d'iniciar un procés de progressiva expansió. Tot i que s'ha fet una bona campanya, aquestes setmanes no han estat suficients per trencar amb les inèrcies dels 25 anys anteriors. Que no hagi anat bé a la primera no vol dir que sigui un fracàs. Ara cal insistir, analitzar què s'ha de millorar i començar a treballar per a les properes eleccions. S'ha demostrat que l'enemic d'UM és el PP i que el del PSM és el PSOE. Després de l'esforç fet aquests darrers mesos, ara s'ha de mantenir la unitat. Allò pitjor és pensar que per separat podran escapar-se del bipartidisme».
JAUME CORBERA
Filòleg
«Crec que la sorpresa ha estat general perquè esperàvem uns millors resultats. Ara toca esperar quatre anys i veure què passa. Fins ara tots els experiments sembla que han fracassat, tant el Bloc com Unitat, com els partits per separat. És el torn dels polítics, que han de fer les anàlisis corresponents i decidir què convé i després actuar en conseqüència».
ANTÒNIA VICENS
Escriptora
«Vivim en un poble que no acaba d'estimar el que és seu, ens falta orgull de ser qui som. Molta gent ha optat per allò que s'anomena vot útil, uns vots destinats cap a uns partits devoradors que no respecten res. Anam cap a la capitalització i globalització ferotge d'un poble que no creu en el seu país i en la seva cultura».
AINA MOLL
Filòloga
«Aquest bipartidisme era d'esperar. La gent ha anat a votar l'opció que li desagradava més poc. Tal com vaig dir l'altra vegada, per mi, crec que hi hauria d'haver unitat entre tots els partits pel que fa a coses fonamentals referents al nostre grup ètnic, per tractar els temes propis d'aquí».
ANTONI VIDAL
FERRANDO
Escriptor
«Som molt partidari de l'experiència d'Unitat però això no es pot fer amb dos mesos. S'ha de cercar una estratègia i en aquest cas crec que ha estat dolenta. Els partits que conformen Unitat han de fer cessions i veiem que aquests no eren entranyablement amics. És per això que no em sorprenen els resultats. Amb un procés ben estudiat, Unitat té futur perquè en aquest país hi ha gent nacionalista. També val a dir que el bipartidisme en aquests moments és salvatge, és gairebé antidemocràtic, ja que només hi ha veu per a dos. Davant això és imprescindible un nacinalisme perquè és l'única manera de sobreviure».
PERE MUÑOZ
Gestor cultural
«El resultat d'Unitat no ha estat positiu, però, si l'extrapolam a les passades autonòmiques, veus que Unitat és decisiva. La gent ha fet vot útil. En àmbit estatal el nacionalisme que s'en surt és aquell qui té capacitat de pactar amb els uns i amb els altres. Aquí, o el nacionalisme va plegat o no farà res, cal que hi hagi una agrupació ja que no és possible cinc partits en un mateix espai. Cal un centreesquerra i un centredreta nacionalista capaç de posar-se d'acord».
MELCIOR COMES
Escriptor
«S'ha vist clar com s'ha consolidat el bipartidisme i això sap greu. No ens acabam de creure l'opció nacinalista o bé no tenim consciència d'allò que som. Ara cal donar a conèixer aquest front català i anar sempre plegats. Si no, ens queden quatre legislatures».
TOMEU MARTÍ
Dinamitzador cultural
«Queda clar que la unió nacionalista no ha sumat, encara que també és obvi que hi ha hagut molt poc temps per donar a conèixer aquesta marca i no s'ha explicat si era una apostat estratègica o de futur. El nacionalisme d'esquerres necessita fer una reflexió molt profunda sobre el seu futur, les aliances i estratègies cap a una fórmula d'unitat del nacionalisme d'esquerres. No ens podem permetre el fet de tenir quatre marques per un sol espai».
MATEU MORRO
Coordinador Unió
de Pagesos
«Pens que la tendència de l'electorat balear al vot útil ha suposat un càstig per a la coalició nacionalista d'Unitat. Aquestes eleccions generals, una vegada més, han suposat un resultat més bipartidista que mai. Els únics que han resistit l'envestida han estat els de CIU i els del BNG. A les Illes Balears, ha estat evident que ni els votants del Bloc, ni els d'UM, no s'han afegit a les aspiracions del seu partit».
BARTOMEU FIOL
Poeta
«De tan trist que estic, m'han fugit les ganes de parlar-ne. S'ha fracassat. Jo feia molts anys que sostenia allò que, finalment, no haurà arribat a ser res més que una teoria. Quan vaig ser president de l'Obra Cultural Balear, vàrem organitzar un acte amb els representants de tots els partits nacionalistes. Coincidiren que si, a Madrid, es volia fer qualque cosa, havien d'anar plegats. Ahir, però, férem els ous en terra. La cosa està fotuda. No sé cap on prendran. Així mateix, jo pens que Pere Sampol, durant aquesta campanya, ha fet una feina correcta. Ha estat una campanya senyora i civilitzada, sense exabruptes. La cosa, però, no ha funcionat».
CLIMENT PICORNELL
Geògraf
«La por contra Rajoy ha fet que molta de gent es mobilitzàs a favor del vot útil. Tanmateix, hem pogut veure com a altres bandes de l'Estat, com a Galícia, s'han aconseguit dos diputats nacionalistes del BNG. Aquesta coalició, però, a diferència d'Unitat ja gaudia d'una trajectòria amb experiència. L'experiment de les Balears, en canvi, no ha aconseguit arrancar».
ANTONI TORRENS
Activista cultural
«La gran pressió mediàtica ha ajudat moltíssim a la bipolarització. A qualque col·legi electoral, fins i tot he sentit a dir que hi havia qualque votant que cercava el nom de Zapatero a la papereta! Els partits locals han patit un handicap. Molta de gent ha anat a votar pensant en clau estatal i no autonòmica. Essent així, el nacionalisme sempre hi surt perdent. De cada vegada més, a l'Estat espanyol, sembla com si anàssim cap a un model presidencialista, on s'imposa el bipartidisme. És com el model americà. I això, als partits de Madrid, els agrada molt. Sembla com si en unes eleccions estatals només es jugàs a dues bandes».
ANDREU OLIVER «MAJORAL»
Vinater
«Aquest model de bipartidisme comença a ser preocupant. S'ha demostrat que en aquestes elccions generals, a Balears, no hi ha hagut un sentiment nacional. A més a més, als mitjans de comunicació s'ha vist com han apostat clarament pel bipartidisme. L'atemptat de Carrasco, per altra part, assegurà una gran bossa d'electors, a través del vot útil, als socialistes».
MAXIMILIÀ MORALES
Empresari
«Unitat ha estat víctima de la bipolarització. Hi ha hagut una por cap a certes opcions. Molta gent ha fet ús del vot útil i ha prioritzat el Govern que ja hi havia a favor d'unes polítiques liberals i progressistes. Per afegitó, els mitjans han centrat els debat entre les dues grans forces majoritàries».
ANTONI TARABINI
Sociòleg
«Jo crec que la formació de la candidatura d'Unitat fou un procés molt ràpid en què no tots els components s'enganxaren de la mateix manera. Així, cal fer esment a la beutada que va dir Miquel Nadal 'Això era una excursió!'. Per altra part, jo pens també que la campanya estava massa personalitzada amb Pere Sampol. Pens que n'hi hagut dels seus, és a dir del PSM, que possiblement no l'han votat. El seu missatge era més propi d'unes eleccions autonòmiques que no d'unes estatals. Un error que pens que ha comès Unitat ha estat posar dins el mateix sac PP i PSOE. Això, segons el meu parer, és un error important. Ara caldrà veure què farà el PSM. Si retorna a un projecte autònom o què».
SEBASTIÀ SERRA
Director de l'Institut
d'Estudis Baleàrics
«S'ha vist que hi ha un espai nacionalista malgrat que sigui reduït. El seu reduït nombre de vots s'explica perquè molts electors nacionalistes han optat finalment pel PSOE. Per ventura, una cosa que ha perjudicat Unitat ha estat que durant la campanya s'hagi prioritzat el tema del finançament. No es pot dir que no hagin fet campanya. N'han feta, i molta. I ha estat molt seguida pels mitjans. Jo record les campanyes que feia el PSM els anys noranta per les eleccions estatals i la veritat és que no hi havia color».
JOAN MELIÀ
Sociolingüista
«En aquestes eleccions ha semblat que allò important ha estat el fet que no governàs un partit determinat i no que governassin els que més ens agraden. Aquesta és una solució perversa que mai no afavoreix els partits minoritaris. Per altra part, el canvi sociològic de les Balears durant els darrers anys també en dóna explicació».