cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 17°
17°

El vot a la Part Forana: entre l'ascens del PSOE i la impotència d'Unitat

Només a Petra la candidatura nacionalista superà el PSOE en nombre de vots

DdB. Inca/Manacor.

L'anàlisi dels resultats electorals a la Part Forana confirma un avanç important del vot socialista en el conjunt dels pobles de Mallorca. En el cas de la comarca del Llevant, la tònica general ha estat un augment del vot socialista, en detriment d'un Partit Popular que no ha experimentat increment de vots en cap dels municipis de la comarca.

De fet, el PSOE ha estat la força més votada a Son Servera, Algaida, Capdepera i Artà, mentre que per la seva banda els populars han aconseguit imposar-se en municipis que tenen governs locals dirigits per nacionalistes en solitari o bé mitjançant pactes amb altres forces polítiques, com és el cas de Sant Joan, Ariany, Porreres,Vilafranca, Campos, ses Salines, Sant Llorenç o Petra. Quant a la candidatura d'Unitat per les Illes, en cap dels pobles de la comarca del Llevant no han pogut igualar els resultats obtinguts per Progressistes i Unió Mallorquina en les eleccions de 2004, en les quals participaren per separat. L'excepció que confirma la regla és Petra, on la candidatura encapçalada per Pere Sampol ha superat el PSOE quant a nombre de vots.

Altres dades d'interès fan referència, per exemple, a Campos, on continua la baixada de vots de la formació conservadora des que hi ha perdut el govern municipal. Una pèrdua que aquesta vegada se situa al voltant de 500 paperetes que deixen d'anar al Partit Popular, si fa no fa la mateixa quantitat de sufragis que guanya el PSOE. A Calvià, el PP -tot i mantenir gairebé els mateixos vots que el 2004- també cedeix protagonisme a un PSOE reforçat que, amb un increment de prop de 600 vots, és encara la força més votada del municipi.

Un altre dels feus tradicionals del PP, com és el cas de Felanitx, ha registrat també un vot de càstig per a la formació conservadora -amb un descens de prop de 500 vots- i un increment semblant del PSOE. La batlessa d'aquesta localitat, Catalina Soler -igual que el batle de Manacor, Antoni Pastor- ja ha manifestat la necesitat de fer autocrítica per intentar esbrinar com i per què s'ha perdut part del suport del seu electorat.

Els municipis de Santa Margalida i de Santanyí veuen així mateix que el PSOE acurça distàncies en relació amb el PP i fa sentir la seva presència en un Partit Popular que perd entre 200 i 300 vots, respectivament, als municipis esmentats. Finalment, a Vilafranca el candidat nacionalista al Senat, el batle Jaume Sansó, ha obtingut més vots que no la candidatura unitària al Congrés liderada per Pere Sampol.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.