cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 23°
27°

Tres anys de governs 'amics' i d'esquerres

Antich tindrà el que queda de legislatura per aconseguir que Zapatero compleixi amb les Illes

Les Illes Balears viuran durant els tres propers anys una situació d'excepcionalitat en la curta història de la democràcia. Per primer pic, s'obre un horitzó en què coincidiran dos governs 'amics' i d'esquerres a les Illes i a Madrid, dos governs amb presidents socialistes. Només en una ocasió es produïren tres anys de connivència, fou entre el 1996 i el 1999, però el context era totalment diferent. José María Aznar arribava al Govern central després d'haver fet dimitir el president balear Gabriel Cañellas i de deixar el PP balear en una situació d'inestabilitat interna. Una circumstància que acabaria costant el càrrec al president que el substituí, Tòfol Soler, i acabaria convertint Jaume Matas en el tercer president en menys d'un any.

Ara, almenys aparentment, el context és totalment diferent. Francesc Antich governa un pacte que, de moment, mostra més estabilitat que l'anterior i no s'augura cap element a la vista que pugui fer tremolar l'Executiu.Així les coses, Antich té tres anys per endavant per aconseguir que es compleixin els acords del Pacte de governabilitat que depenen en bona part de Madrid i per fer que el president del Govern central, José Luís Rodríguez Zapatero, porti a terme les promeses contretes amb Balears i els nombrosos assumptes pendents que arrosseguen del passat.

Zapatero reconegué en campanya que les Balears han estat «maltractades» i «discriminades» pel sistema de finançament autonòmic i es comprometé a millorar-lo com a prioritat del seu futur Executiu. També anuncià que convertirà la reforma de la Platja de Palma en un projecte capdavanter a l'Estat i que dotarà el conveni ferroviari amb Balears perquè el Govern autonòmic pugui ampliar la xarxa de tren i implantar el tramvia a Palma.

Tanmateix, al marge de les promeses, allò cert és que els dos governs deixaren a l'aire, abans d'eleccions, la firma de diversos convenis, entre els quals hi ha el que ha de permetre la compra de la finca de Planícia, a Banyalbufar, o el que ha de servir per millorar els torrents de les Illes, de la Conselleria de Medi Ambient (UM).El desplegament de l'Estatut, per concretar les inversions de 2.800 milions que s'han pactat per als propers set anys, haurà de ser un dels eixos de col·laboració que s'espera entre ambdós governs. El desenvolupament del Règim Especial Balear (REB) haurà de servir per establir un instrument de finançament addicional que resolgui per sempre els desavantatges derivats de la insularitat.

Del Govern central també dependran altres aspectes prevists en el nou Estatut, com l'arribada de noves competències. Per cert, les de Justícia es troben en una fase avançada de negociacions, tot i que bloquejada. La millora del servei públic dels vols també estarà sobre la taula de negociacions. Igual que la cogestió dels aeroports o la publicació de les balances fiscals, aspectes que un Govern central necessitat dels suports de forces nacionalistes pot tirar endavant. Antich tindrà davant un govern 'amic', com li agrada dir, però devora tindrà socis nacionalistes que ja han avisat que estaran vigilant i a l'espera que arribin les promeses tantes vegades ajornades des de Madrid.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.