cielo claro
  • Màx: 35°
  • Mín: 27°
34°

El PP manté la victòria a Mallorca, molt justa perquè el PSOE li retalla sis punts

Unitat supera el 6% que no obté a les Balears i EU-EV no aconsegueix passar el 3%

El Partit Popular (PP) guanyà les eleccions generals a Mallorca, única illa on manté aquesta hegemonia, però que queda en una situació molt més feble per un sensible descens i l'important increment del suport al PSOE, gairebé un 5% més. Així, respecte al 2004, els socialistes retallen sis punts i uns 23.000 vots als populars, que així i tot guanyaren amb una diferència de gairebé 6.000 sufragis, a diferència del que ha succeït al conjunt de Balears.

La coalició Unitat per les Illes superà el 6% dels vots, mentre que al total de les Illes no arribà a aquesta xifra. De fet, la candidatura nacionalista obtingué a Mallorca uns 23.000 vots per només uns 2.000 a la resta de l'Arxipèlag. L'altra candidatura en coalició, Esquerra Unida-Els Verds (EU-EV) obtingué més de 10.000 vots, però no aconseguí superar a Mallorca la barrera del 3%, de la mateixa manera que al total de les Illes. En ambdós casos, és difícil fer una primera anàlisi respecte a fa quatre anys, ja que les coalicions s'establiren de manera diferent.

Pel que fa a les eleccions al Senat per la circumscripció de Mallorca, la representació a la Cambra Alta queda de la mateixa manera que durant la darrera legislatura, amb dos senadors per al PP, Joan Fageda i Joana Xamena, i un per al PSOE, Xavier Ramis. L'exbatle de Palma i l'únic que repetirà va ser el més votat amb un 30% dels vots, mentre que els altres hi quedaren a un punt. Els candidats d'Unitat, Helena Inglada i Jaume Sansó, obtingueren només entorn del 4%, mentre els d'EU-EV, José Manuel Gómez i Emylse Mas, quedaren amb uns percentatatges entorn del dos per cent.

Tornant als resultats dels comicis a Mallorca pel Congrés dels Diputats, el PP aconsegueix amb la victòria uns resultats millors que a la resta de les illes, però així i tot perd més d'un punt i mig mentre que els socialistes en guanyen quasi cinc i queden a només l'1,5% dels vots dels populars. Amb un participació només un punt inferior, el PP pateix un descens d'uns 6.000 respecte als 173.543 obtinguts fa quatre anys, mentre que els socialistes augmenten en més de 16.000 el seus 145.173 vots anteriors.

Així, a l'illa major el PSOE aconsegueix situar-se molt a prop del PP, però els populars aguanten de millor manera que a la resta de les illes, tal com ho varen fer a les passades eleccions insulars i autonòmiques. En qualsevol cas, l'increment dels socialistes s'ha produït a costa de les opcions minoritàries i reforcen un poc més el bipartidisme que es registra en els comicis generals.

Pel que fa als partits extraparlamentaris, sense representació a les institucions de les Illes, la formació de Rosa Díez, UPD, va ser la cinquena canditatura en suports, però quedà amb un 0,66%, seguida d'Els Verds europeus, i PACMA, contra el maltractament animal. Ciutadans no arribà als 500 vots.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.