cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

La vaga de metges paralitzà la meitat de l'activitat sanitària pública balear

Els dos dies d'aturades han obligat a suspendre 6.138 consultes i 173 intervencions

103880
L'hospital Son Llàtzer de Palma ha estat un dels més afectats per aquesta aturada dels facultatius illencs. | M.À.CANYELLES.

Els dos primers dies la vaga convocada pel Sindicat Mèdic Lliure de Balears (SMLB) ha provocat la paralització de gairebé la meitat de l'activitat sanitària programada dels centres de la xarxa pública de les Balears. Així ho confirmen les dades oficials oferides ahir pel Servei de Salut de les Illes (Ib-Salut), que indiquen que durant aquests dos dies d'aturades dels facultatius s'han hagut de suspendre o reprogramar un total de 6.198 consultes d'especialistes i 173 intervencions quirúrgiques, xifres que representen entre el 50 i 55% de l'activitat programada en els centres hospitalaris públics.

Segons explicà el director assistencial de l'Ib-Salut, Luís Alegre, «el primer que s'ha de fer és demanar disculpes als ciutadans per les molèsties que els hagi provocat la vaga» i assegurà que «les gerències estan fent feina per ajornar totes les intervencions i també estan analitzant com es poden distribuir totes les consultes d'especialistes que s'han suspès». Alegra indicà que «estam analitzant totes les dades de demores que poden haver provocat les aturades» i en uns dies es tindran els resultats que permetran conèixer si s'han d'establir pla especials per fer front a la feina acumulada.

El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, es mostrà «obert» a establir línies de negociació amb el sindicat i afirmà que «seria bo» que com a pas previ i símbol de bona voluntat per arribar a acords que el Sindicat Mèdic desconvocàs els pròxims dies de vaga. Thomàs ressenyà que és «molt conscient» dels problemes dels facultatius i recordà que ell era metge de primària fins que ocupà el càrrec de conseller, per la qual cosa coneix de primera mà la problemàtica dels facultatius, que «és molt ample i ve de molt enrere». El conseller insistí en l'elevat cost de les demandes del sindicat i que el Govern no pot fer-hi front pressupostàriament. A més, demanà al sindicat dels metges «que obri un diàleg per assolir millores econòmiques, organitzatives i assistencials».

Per la seva banda, el secretari general del Sindicat Mèdic Lliure de Balears (SMLB) rebutjà l'opció de desconvocar la vaga abans de tenir una oferta ferma de l'Administració que almenys els ofereixi garanties de millores. Torres es mostrà «satisfet que el 80% dels facultatius de les Illes» hagin secundat aquestes mobilitzacions, que es mantenen per al pròxim dia 12 a Menorca, Eivissa i Formentera; dia 13 per als metges interns residents, i dia 25 pels facultatius de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.