nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

El Consell aprova per unanimitat fer un òrgan contra la indisciplina urbanística

A petició del PP, s'acorda crear un ens amb els ajuntaments que pugui actuar en rústic en un any

El ple del Consell de Mallorca acordà ahir, per unanimitat i a instàncies del PP, iniciar els tràmits per crear un ens supramunicipal que faci complir la legalitat urbanística en sòl rústic. L'òrgan començarà a funcionar abans d'un any i s'hi podran adherir tots els ajuntaments de l'Illa de forma voluntària. Aquest fou el principal acord assolit ahir en ple de per tots els grups del Consell. Un acord que arribà arran d'una iniciativa presentada pel PP, que fou modificada per aconseguir el suport de la resta.

Amb l'objectiu d'acabar amb la impunitat urbanística en rústic, el portaveu popular, Jaume Font, demanà que es creàs un consorci com el que ja funciona a Menorca, al qual s'integrassin els ajuntaments que ho desitjassin. L'òrgan controlaria tot el procés de disciplina urbanística en rústic, des de la inspecció fins a l'execució de la sanció o, si és el cas, de la demolició. Així, els ajuntaments petits superarien la inacció actual, provocada o bé per manca de recursos o bé per la proximitat amb els suposats infractors.

Font advertí que la indisciplina urbanística és en municipis governats per tots els partits i reiterà que cal donar «tranquil·litat» als ciutadans que fan les coses bé i veuen que als infractors no els passa res. El popular no qüestionà la proposta feta per la consellera del Territori, Maria Lluïsa Dubón (PSOE), perquè els 28 ajuntaments de menys de 5.000 habitants cedeixin les competències de disciplina en rústic al Consell, però considerà que s'havia de fer una passa més.

Els grups del Pacte, tot i estar d'acord en l'essència de la proposta, consideraven que la fórmula del consorci podria plantejar problemes a l'hora d'aplicar-la a una realitat com la de Mallorca, amb molts més municipis i problemàtiques diferents a les de Menorca. De fet, la consellera Dubón no es mostrà partidària ara d'avançar cap al consorci i apostà més per una figura com la de l'Agència de protecció de la legalitat urbanística, que funciona a Galícia.

El portaveu d'UM, Miquel Àngel Flaquer, també posà en dubte la fórmula, però defensà la necessitat d'actuar amb un ens supramunicipal que solucioni un «greu» problema que «no depèn de colors polítics». «Els qui incompleixen la llei ho han de pagar», sentencià. Des del Bloc, Joana Lluïsa Mascaró es mostrà partidària d'avançar a poc a poc i de concretar primer l'ajut amb els pobles petits.

Quan semblava que la proposta no s'aprovaria, Jaume Font (PP) es mostrà disposat a retirar la fórmula del consorci per arribar a un acord i advertí que si no es creava l'òrgan denunciaria quina és la realitat de la construcció en rústic a Mallorca. Després d'un recés, s'arribà a un acord sense concretar la fórmula de l'òrgan supramunicipal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.