cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

El Govern no aplicarà el cèntim sanitari ni cap altre impost per eixugar el deute

Nájera assegura que Manera presentarà el pla de sanejament abans del proper 18 de març

El Govern no preveu establir cap tipus de nova mesura fiscal als ciutadans de les Illes segons el pla de sanejament del deute públic autonòmic que ja ha remès al Ministeri d'Economia i Hisenda. Així ho anuncià ahir la portaveu de l'Executiu, Margarita Nájera, que assegurà que el conseller Carles Manera presentarà aquest document en el Parlament abans del proper 18 de març, després de les eleccions generals, com avançà aquest diari dijous.

«No està prevista la creació de cap instrument fiscal impositiu», assegurà Nájera, «ni del cèntim sanitari ni de cap altre impost com el que proposà el PP en el seu moment». I recordà que els populars sí que inclogueren el cèntim sanitari en el seu pla de l'any 2006, encara que no l'aplicaren, i l'«autotaxa» dels cotxes de lloguer, que no s'arribà a aplicar tampoc.

Manera no revelà dijous si s'havia previst el cèntim sanitari, un polèmica recàrrega que s'aplica a la benzina en altres comunitats autònomes, i que pot arribar a ser de fins a 2,4 cèntims d'euros sobre el preu del litre de carburant, i que suposa uns ingressos autonòmics que s'han de destinar obligatòriament a finançar la sanitat pública.

La portaveu del Govern afirmà que els plans del conseller d'Hisenda i Economia «van en una altra línia», sense donar-ne més detalls. Quant a les acusacions del PP sobre l'«ocultació» de les dades del pla de sanejament amb finalitats electorals, Nájera afirmà que en aquests moments el document es negocia amb el Ministeri en el si del Consell de Política Fiscal i Financera, i que en qualsevol cas es disposa fins al 18 de març de termini.

El Govern balear està obligat pel Ministeri d'Economia i Hisenda a presentar un pla d'equilibri econòmic -conegut com a «pla de sanejament»- que inclogui mesures per afrontar el seu elevat endeutament, al voltant de 3.000 milions d'euros com s'encarregà de recordar ahir Nájera, en relació amb el Producte Interior Brut (PIB), un dels més elevats de l'Estat.

El document ha d'incloure una previsió d'ingressos extraordinaris per justificar els 525 milions de nou endeutament que preveu el pressupost de la Comunitat per enguany, en la seva major part destinats a fer aflorar els desajusts comptables generats pel PP durant la legislatura passada. La Conselleria d'Economia i Hisenda tenia de temps fins al 31 de gener per presentar el pla al Ministeri, i és per això que des del PP reclamen que es faci públic des de fa setmanes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.