nubes dispersas
  • Màx: 18.5°
  • Mín: 8.69°
18°

La jutgessa absol el jove que parlà en català a la Policia sense entrar a aclarir la discriminació

La mare també ha quedat lliure de culpa amb el beneplàcit del fiscal, que no ha demanat cap pena

72214
Un grup de persones es concentrà davant els jutjats de Menorca en solidaritat amb Eduard Coll i sa mare.

Eduard Coll i la seva mare, Maria J. Castán, quedaren ahir absolts d'una falta de «desobediència a l'autoritat», després que la Fiscalia així ho demanàs. La jutgessa evità tota al·lusió o comentari en relació a la discriminació lingüística que patí Coll per part dels agents de la Policia Nacional que el denunciaren. El judici tengué lloc ahir a Maó. Testimonis presents en el judici apunten que la jutgessa no féu gens de cas del relat de Coll i de la seva mare, que intentaren deixar constància de la gravetat dels fets. El jove recordà que havia estat vulnerat un dels seus drets fonamentals i que, fins i tot, el cap de la comissaria on succeí tot s'hi dirigí en èuscar.

Però el tribunal respongué dient que no s'estava jutjant la llengua en què parlaven uns o altres, sinó el delicte de desobediència de què l'acusava la Policia. «Des de bon principi volien absoldre'm i, alhora, evitar depurar cap responsabilitat per l'actitud dels policies», denuncià Coll en sortir de la sala. Eduard Coll parlà en català durant tot el judici i fonts properes al cas asseguraren ahir que la jutgessa s'havia posat un poc nerviosa en veure una seixantena de persones concentrades davant els jutjats de Menorca mostrant el lema: «Xerrar sa nostra llengua no és cap delicte».

De fet, el misser que defensava Coll i Castán, Josep de Luis, no pogué agafar el vol Palma-Maó per la boira i demanà que se suspengués el judici perquè el vol s'havia cancel·lat, però la jutgessa s'hi va negar i els dos acusats foren processats. Els policies no pogueren demostrar que Coll els havia insultat, perquè era una contradicció evident tenint en compte que tot el conflicte es basava en el fet que no atengueren el jove perquè parlava en català i no l'entenien.

Més de 50 persones es concentraren ahir per donar suport als dos processats davant els jutjats de Menorca. Entre els manifestants hi havia amics i familiars de Coll, entitats de defensa de la llengua i la cultura catalanes, ONG i col·lectius juvenils i organitzacions polítiques. El conflicte que es jutjà ahir a Menorca succeí el divendres 28 de gener, quan Eduard Coll i la seva mare acudiren a una comissaria per denunciar que agents de la Policia Nacional espanyola havien tractat malament el jove per xerrar en la seva llengua. Quan arribaren a les dependències policials, es trobaren que tots els funcionaris presents, inclòs el seu cap, l'obviaren o, fins i tot, se'n rigueren.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.