nubes dispersas
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
13°

«Un cop el PSOE va dir que sí, a Rajoy no li quedà més remei que acceptar»

Carles Marín està a la direcció de l'acadèmia que organitzà el cara a cara entre els dos candidats

Carles Marín (Felanitx, 1971) és professor d'universitat, presentador del programa televisiu Parlant en plata i cap de comunicació de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió, que agrupa les cadenes públiques i privades de l'Estat. Marín reconeix que, «com a mallorquí», se sent «orgullós» de ser a la direcció de l'òrgan que despús-ahir organitzà el primer debat entre dos candidats a la presidència de l'Estat espanyol.

-Quines condicions han donat lloc a aquest debat 15 anys després?

-Fins ara, els partits no hi eren gaire favorables i es barallaven pel canal on retransmetre un debat així. Per això l'Acadèmia apostà per un format obert a totes les cadenes. El PSOE fou el primer a acceptar. L'acadèmia disposa dels millors realitzadors, il·luminadors, tècnics de so, etc. Un cop que teníem el sí del PSOE, al PP no li quedà més remei que acceptar. I el 14 de febrer, dia dels enamorats, el PP confirmà el debat. Una vegada que tinguérem el sí començàrem a treballar i férem un esborrany amb 50 propostes a debatre entre els candidats, com ara els colors i la temperatura de l'espai, els blocs temàtics, el tipus de debat, la situació de les cadires, etc.

-Potser un format massa tancat?

-S'ha criticat que tot estava molt encotillat, però cal tenir en compte que tot estava pactat i planificat per no afavorir ningú. Més de 180 professionals hem treballat en aquest cara a cara.

-Posaren alguna exigència, els candidats?

-No, si de cas els seus responsables de comunicació. Ambdós volgueren pactar els temes per preparar-se'ls bé. Ningú volia perdre i ja anaven amb la idea assumida del que havien de dir per vendre les seves idees. Els dos arribaren amb tot molt preparat.

-Creis que algun fou més correcte que l'altre?

-Ambdós foren escrupolosos amb les normes. Rajoy mirava molt al costat per veure el plasma amb el comptador horari. I quan algun dels dos interrompia l'altre, el moderador, Manuel Campo Vidal, utilitzava els gestos de manera esplèndida per fer-los callar.

-Considerau que va guanyar cap dels dos?

-Jo, com a periodista, crec que empataren, malgrat que les enquestes donen per guanyador Zapatero. Els professionals congregats, en general, crec que s'esperaven més de Zapatero i, en canvi, no esperaven tant de Rajoy.

-En què creis que l'un es va situar per sobre de l'altre?

-Rajoy tingué, per mi, més capacitat discursiva. Però Zapatero fou molt més contundent en els discursos a càmera.

-Què aportarà de nou el debat de dilluns?

-Els candidats estaran més preparats, ja coneixen el terreny i tenc la intuïció que serà més combatiu i dinàmic. Pens que Rajoy arriscarà més, ja que el president sempre ha de ser més moderat i les enquestes el situen com a guanyador.

-Pot ser que el debat quedi fora de control?

-N'estic segur que no, perquè Olga Viza assumirà la moderació del debat i és una excel·lent professional que sabrà dirigir el cara a cara.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.