algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 13.97°
17°

Els usuaris que tudin més aigua veuran multiplicades per vuit les seves tarifes

El Govern implantarà un nou sistema tarifari que estimularà i premiarà l'estalvi d'aquest recurs

A.MATEU. Palma.

Fins a vuit vegades més, sobre la tarifa inicial, arribaran a pagar els usuaris que facin un mal ús o malgastin l'aigua, en virtud del decret impulsat per la Conselleria de Medi Ambient que serà de cumpliment obligatori per a tots els ajuntaments de les Illes Balears. Aquest nou sistema tarifari progressiu, que entrarà en vigor a final d'any, pretén estalviar els recursos hídrics fent que aquells que tuden aigua paguin més i, per a aquells que n'estalvien, surti més barat el rebut de l'aigua potable.

Per això, el departament que dirigeix Miquel Àngel Grimalt, ha elaborat un esborrany que pren com a mostra l'aigua que s'utilitza per a usos domèstics en un habitatge on hi viu una família de tres membres. La Conselleria considera que el consum d'aigua responsable per a una casa d'aquestes característiques és de menys de 10 m3 d'aigua al mes. Qui sobrepassi aquesta quantitat, fins a 25 m3, veurà multiplicada per dos la seva factura. La tarifa de qui gasti entre 25 i 40 m3 serà multiplica per quatre, i la de qui en gasti més de 40, ho serà per vuit.

Tanmateix, Medi Ambient estableix un sistema diferent per al consum d'aigua en establiments hotelers. Així, s'ha calculat el sistema de tarifes prenint com a mostra el nombre de places que cada hotel té. Segons la Conselleria, un ús òptim d'aigua per a cada plaça ha de ser menys de 4 m3 durant el mes. Si els consum d'aigua es troba entre 4 i 10 m3, la tarifa es multiplicarà per dos; si està entre 10 i 16 m3 es multiplicarà per quatre, i si és superior a 16 m3, serà multiplicat per vuit.

Les tarifes que regiran el consum d'aigua en les indústries i els comerços, segons informà el mateix conseller, es regiran pel barem que establirà cadascun dels municipis.Actualment, a Balears, tan sols hi ha 13 municipis que no apliquen un sistema tarifari pogressiu. La resta de municipis ja l'apliquen. El que passa és que cobren el rebut de l'aigua fent servir un barem establert per ells mateixos. Amb aquesta mesura de la Conselleria, tots els municipis hauran de fer servir el mateix barem. Així mateix, el drecret contempla bonificacions de fins a un 50 per cent per a les famílies nombroses i d'un 10 per cent de descompte per als consumidors que hagin aconseguit reduir el seu consum d'aigua en relació a la facturació de l'any anterior.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.