algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

«Qualsevol cosa que véngui d'Aguirre no és creïble, només pretén embullar»

Educadors, polítics i entitats valoren la proposta de l'escola Tarradellas de Madrid

ANTONI MATEU. Palma.

El parer majoritari de la comunitat educativa i de les entitats que treballen per la plena normalització de la llengua a les Illes Balears és que les propostes electorals del PP de crear un col·legi en català a Madrid, fetes públiques per Esperanza Aguirre despús-ahir a Madrid, no són més que un «intent d'embullar l'electorat».

Així, el president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Mallorca (FAPA), Jaume Ribas, digué ahir que «es tracta d'una proposta electoralista que allò que pretén és distorsionar la situació». «Jo no pens que el PP hi cregui de veritat, en aquesta proposta. Baldament guanyin les eleccions, no pens que posin en funcionament aquesta escola», assegurà Ribas. «Em sembla una perversió absoluta de la política», digué la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, en relació a les declaracions de la presidenta de la comunitat de Madrid. «L'única lògica del que manifestà Aguirre -comentà Tous- és que vulgui incidir en la idea que els pares que ho demanin puguin escolaritzar els seus fills en castellà a qualsevol territori de l'Estat amb llengua pròpia. És la idea lògica que es desprèn de les seves declaracions, buides de contingut, ja que no ha donat una xifra sobre quants alumnes serien necessaris per tal de dur a terme aquesta iniciativa».

Jaume Mateu, president de l'OCB, anà més lluny. «En matèria lingüística, tot allò que prové del PP no fa falta tenir-ho en compte». «El que haurien de demanar és que totes les llengües que es parlen a l'Estat espanyol tinguessin el mateix valor que el castellà», assegurà. La secretària general de l'STEI, Neus Santaner, qualificà ahir la proposta popular del col·legi Josep Tarradellas de «cosa postissa». «Basta veure quina fou la seva tasca al capdavant del Ministeri d'Educació. Només donà garrotades al català», asseverà Santaner.

La directora general d'Administració Educativa, Maria Gener, qualificà la mesura proposada de «segregacionista i no normalitzadora de la situació social». «Qualsvol alumne, sigui quin sigui el seu origen, s'ha d'escolaritzar en la llengua del país on es troba. D'aquesta manera se'n garantirà la integració. I, a Madrid, aquesta llengua és el castellà», digué Gener. El parer de Francesc Fiol, exconseller d'Educació, fou diferent. «A mi, em pareix molt bona, la proposta d'Aguirre. Si a Madrid hi ha una demanda de gent que vol escolaritzar els seus fills en català se'ls haurà de donar aquesta possibilitat. A més, a la capital hi ha molts residents que són catalans, valencians o balears que hi deuen estar interessats», digué Fiol.

Qui també fou conseller d'Educació, Damià Pons, valorà l'anunci d'Aguirre per un altre caire. «Es tracta d'una proposta tramposa i demagògica. Allò que Aguirre vol dir és que ells fan possible que, qui vulgui, a Madrid pugui estudiar en català; a Catalunya, qui ho vulgui, també ho ha de poder fer en castellà», afirmà l'exconseller. El professor de Filologia Catalana de la UIB Jaume Corbera indicà que «es tractava d'una proposta no seriosa». «Pel que fa al tema de la llengua, res que véngui d'Aguirre és creïble. Aquesta proposta té un doble vessant: que als Països Catalans es faci escola en castellà. Allò lògic, però, és que cada país tengui l'escola en la seva llengua», digué.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.