cielo claro
  • Màx: 21.82°
  • Mín: 13.08°
21°

La trobada de restes no atura Son Espases

De moment s'ha trobat una única estructura talaiòtica, que obliga a canviar l'heliport, i una necròpoli

97692
Son Espases, ahir. Els arqueòlegs hi troben moltes restes. El projecte continua. | S. AMENGUAL.

Les restes arqueològiques trobades fins ara a Son Espases no retarden l'execució de l'hospital -s'ha d'acabar a finals de 2009- ni obliguen, per ara, a revisar-ne el projecte perquè, al marge d'una estructura talaiòtica que ha fet canviar de lloc l'heliport, no ha aparegut cap altre element estructural que faci modificar l'actuació per conservar-lo in situ.

Així ho advertiren ahir els polítics i els tècnics que visitaren les zones de Son Espases on estan suspeses les obres per treballs arqueològics. Una visita que va tenir la presència del conseller de Salut, Vicenç Thomàs; de la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró; i dels arqueòlegs Marilena Estarellas, Josep Merino i Francesca Torres.

El fet que els tècnics començassin a treballar per maig, quan el Govern del PP ja feia cinc mesos que havia adjudicat l'obra, no ha permès analitzar bona part de l'espai de l'edifici de l'hospital, on ja s'havien posat els fonaments.

A la resta, l'únic element estructural s'ha trobat vora el camí dels Reis, al punt on es volia fer l'heliport, que canviarà de lloc. Allí s'han localitzat restes d'una estructura de planta absidal del talaiòtic final, que queda protegida i serà excavada i conservada.

A l'altra banda, just després de la zona fonamentada, s'han trobat gairebé en superfície àmfores amb cendra i petites peces de ceràmica concentrades en 31 punts diferents i separats entre si. Crida l'atenció dels experts la gran extensió de l'espai funerari i que no s'hi hagin trobat estructures, fet que indueix a pensar en una necròpoli del segle I, on s'enterraven morts de poblats talaiòtics veïns com Son Cabrer, arrasat al sXIX. Les troballes han de fer llum sobre un període obscur, la transició de la cultura talaiòtica a la romana, del segle I abans de Crist al I dC.

La zona dels jaciments, on s'han suspès obres, ocupa 63.000 metres i just n'han excavats 4.000. Tot i que els treballs arqueològics poden durar un any, els experts examinen primer les àrees on s'ha de fer l'hospital i, si no hi troben restes estructurals, es recullen les troballes i es permet continuar l'obra. Ara s'acaben les excavacions dels dos darrers punts que afecten l'edifici. La resta són zones de servei i aparcament. L'aturada de l'obra en uns punts es compensa amb l'agilització de les tasques en altres, i s'evità així un retard en els terminis, segons explicà el conseller Thomàs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.