muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Cort no revisarà la llicència del PP per Son Espases sense denúncies «formals»

«Ignora» si es concedí de manera irregular, perquè deixa construir sobre un torrent inclòs al PGOU

L'Ajuntament de Palma admeté ahir que «desconeix» si la llicència per construir l'hospital de Son Espases, que atorgà l'anterior equip de govern del PP, es concedí de manera «irregular», com advertiren fonts vinculades a l'àmbit jurídic i experts en planejaments urbanístics a Diari de Balears. Les veus consultades corroboraren que Cort no podia donar permís per construir l'hospital si en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) figurava un torrent i que la Gerència d'Urbanisme hauria d'haver iniciat els tràmits per suprimir el seu traçat.

L'equip del PP es basà en l'Atles de zones inundables i xarxes d'inundació, editat per la Conselleria de Medi Ambient l'any 2000 i en el qual no consta aquest torrent. Però els experts afirmen que el PGOU preval per sobre el Pla hidrològic o l'Atles, perquè «aquesta és una qüestió urbanística de Palma». Per tant i per possibilitar un permís «en regla», hauria fet falta modificar el PGOU, un tràmit que s'hauria perllongat durant més d'un any i, en conseqüència, retardat l'execució del projecte de l'expresident Matas. Els experts afegeixen que en la situació actual la llicència d'obra és «anul·lable». Segons una font consultada, «l'actuació de Cort fins i tot pot estar tipificada en el Codi Penal, si les causes coincideixen amb l'article 319 del Codi Penal».

Tanmateix, els «errors» en la concessió de la llicència de Son Espases es podrien esmenar ara per dues vies: retirant el traçat del torrent de la normativa urbanística municipal i condicionant la llicència a la modificació del PGOU; o declarar nul el permís d'obra i indemnitzar els promotors de la construcció, una sortida «política» poc probable per qüestions econòmiques i sanitàries. L'anterior govern municipal del PP no preveié cap modificació del PGOU i silencià l'existència del torrent, la titularitat del qual també podria ser pública. Sols tingué en compte l'informe emès per Recursos Hídrics el 17 de gener de 2007, que informava que les obres referides a l'hospital de Son Espases no afectaven la zona d'influència de cap torrent públic i que no es trobaven situades en una àrea d'inundació, segons indicava l'Atles de zones inundables. Aquest document tècnic va ser iniciat pel Govern del Pacte de Progrés el 2000 per recomanació de la Unió Europea, amb l'objectiu, precisament, d'evitar inundacions.

El Consistori actual reconegué ahir que no revisarà la llicència tret que hi hagi una denúncia «formal», és a dir, si algú no inicia un procediment de revocació de llicència davant l'Ajuntament mateix. Tècnics d'Urbanisme de Cort també manifestaren que desconeixien si en el seu moment l'equip de Catalina Cirer havia demanat cap informe hidrològic al Govern balear per acreditar la «validesa» de la llicència. Les mateixes fonts constataren que, mentre no existeixi cap informe jurídic i tècnic que demostri el contrari, no hi ha cap «conflicte» sobre aquest assumpte, perquè no hi ha cap recurs que afecti la llicència. La llicència, de fet, i ara com ara, «està vigent, és vàlida i eficaç» per permetre la construcció de l'edifici.

Fonts municipals assenyalaren així mateix que en aquests moments s'està pendent de modificar el Pla General per adaptar-lo al Pla Territorial, una tramitació que permet incloure la supressió del traçat del torrent. Tot i això, el centre s'està construint sobre el que era una llera cartografiada pel PGOU i no s'hi ha incorporat cap mesura arquitectònica que eviti la possible inundació dels baixos en cas de torrentada, amb «risc» per al personal i els pacients.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.