algo de nubes
  • Màx: 17.06°
  • Mín: 7.61°
16°

El sector turístic espera una temporada com el 2007 si l'economia no empitjora

El mercat alemany millorarà i el britànic es manté mentre que l'espanyol patirà més

90712
Antich amb Gabriel Escarrer (Sol Meliá) al centre, i d'esquerra a dreta, amb Pere Batle (Sa Nostra); Antoni Costa (Paradors); José Luis Zoreda (Exceltur); Alfonso Basallo (Oficina de Turisme a Londres) i Juan José Hidalgo (Air Europa).
E.DOMENECH.Enviada especial a Madrid.
Descartant la crisi però sense triomfalismes i amb prudència, el sector turístic espera que aquesta temporada sigui a Balears semblant a la del 2007, quan es registraren xifres històriques d'arribades de turistes. L'empresariat es manté a l'expectativa de l'evolució de l'economia, ningú no nega que l'alentiment en el creixement pot afectar el turisme, però les xifres actuals no fan pensar en un descens de la demanda.

Aquestes eren les impressions ahir a Madrid d'alguns dels principals empresaris del sector que es donaren cita a la Conferència Iberoamericana de Ministres i Empresaris de Turisme (Cimet) i al fòrum del lobby turístic Exceltur, previs a l'inici de Fitur avui mateix. Gonzalo Pascual, copresident de Marsans, afirmava que les xifres del seu grup a dia d'avui per Balears són millors que les de l'any passat. «Tot i així és prest», matisava.

El president de la Cehat (Confederació espanyola d'hotels i apartaments turístics), Joan Molas, mostrava la seva preocupació pels efectes d'alguns dels factors que incideixen a l'economia, el fort augment de la inflació i la pujada dels costs energètics. No obstant això, considerava que si «les condicions econòmiques generals no s'alteren més del que ho han fet les darreres setmanes» les previsions per la temporada turística són assolir els mateixos nivells de l'any passat. En tot cas, el turisme alemany serà el que segons les previsions ajudarà a mantenir xifres com les de l'any passat. S'espera un creixement en les arribades d'aquest mercat. Aurelio Vázquez, president de l'associació de cadenes de Balears, era més contundent: «els alemanys seran els que ens salvaran la temporada».

Així ho confirmava el president de TUI, Michael Frenzel, que donava unes perspectives positives pel mercat alemany i el britànic, encara que aquest darrer sembla que es mantindrà com l'any passat. El mercat espanyol és el que es preveu que pateixi més per l'esforç que les famílies de classe mitjana i mitjana-baixa han de fer per afrontar l'increment de les hipoteques i la inflació.

El president del Govern, Francesc Antich, es basava en les observacions recollides entre l'empresariat i en les variables econòmiques per afirmar que en el sector turístic hi ha una «certa tranquil·litat». «Les notícies són bones i no existeix preocupació, sense prejudici que hi hagi altres sectors que puguin tenir més dificultats», afegia. Antich aprofità el fòrum d'Exceltur per reiterar la intenció del seu Executiu de cooperar amb tot amb la iniciativa privada i destacà que des de la Mesa de Turisme -que integra institucions, patronals i sindicats- es preparà l'estrategia de futur que ha de contemplar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.