algo de nubes
  • Màx: 16.05°
  • Mín: 7.61°
16°

El PP arranca la precampanya del 9-M en clau autonòmica i amb atacs al Pacte

Estaràs diu que els socis de govern mostren la «desunió» anant separats a les generals

El PP balear donà ahir el sus a la seva precampanya per a les generals del 9 de març deixant clar que pensa plantejar aquesta batalla electoral en clau autonòmica i amb la intenció de desgastar el Pacte de centreesquerra que governa a les Illes. En un acte que tingué lloc al col·legi La Salle de Palma davant més d'un miler de militants -la majoria càrrecs del partit-, la presidenta dels populars, Rosa Estaràs, criticà la «desunió», la «manca de lleialtat, cohesió i projecte comú» que al seu parer existeix entre els socis de govern.

Una situació que, segons ella, queda demostrada perquè els partits que integren el Pacte es presenten per separat a les generals. «Aquests sis partits sí que es posen d'acord per governar a Balears, però després es critiquen els uns als altres i ni es poden veure per anar junts al Congrés», digué sobre això. Estaràs, de la mateixa manera que havien fet abans la candidata al Congrés, Maria Salom, i fins i tot la convidada madrilenya Soraya Sáenz de Santamaría -número 5 a la llista de Rajoy-, dirigí els atacs cap al president del Govern de les Illes, el socialista Francesc Antich, que acusà de manca de lideratge per dirigir les Illes, «perquè du set mesos de siesta governamental».

«Fins i tot el Partit Popular és més lleial amb ell que els seus socis de govern», ironitzà la presidenta dels populars. Abans, Salom n'havia fet befa assegurant que en el Congrés a Antich li deien «el diputat mut», perquè no feia res, mentre que la madrilenya considerà que era millor que el d'Algaida no obrís la boca. Tot i que demanà el vot per a Mariano Rajoy, de qui assegurà que si arriba a la Moncloa «complirà l'Estatut» i donarà 600 milions d'euros anuals per inversions a Balears, el discurs d'Estaràs se centrà en temes estrictament referents a les Illes. La seva intervenció més aplaudida va ser entorn de la defensa del bilingüisme. La presidenta del PP, referint-se sempre a les modalitats de cada illa, arribà a bravejar d'haver aconseguit que en el nou Estatut el coneixement del català no quedàs equiparat al del castellà, com un deure, sinó només com un dret dels ciutadans.

Durant l'acte preelectoral, que serví per presentar de manera oficial tots els candidats de les llistes al Congrés i al Senat, la número 1 a la Cambra baixa, Maria Salom, deixà clars quins seran els eixos del PP en la campanya: «L'economia està malalta», «s'ha donat aire a ETA», «la cohesió de l'Estat és més dèbil» i «la immigració està descontrolada». En clau balear recordà que Rajoy s'ha compromès a modificar la llei electoral per evitar «robatoris a la democràcia», referint-se al Pacte. Tot això ho contraposà a la situació ideal que al seu parer deixà fa quatre anys el Govern de José María Aznar. «Zapatero quedarà com el president més ineficaç de la història d'Espanya», digué, per subratllar aquesta afirmació.

Per la seva banda, Soraya Sáenz de Santamaría, que també és secretària de política autonòmica del PP estatal, animà els militants balears a demanar el vot per a Mariano Rajoy perquè, ara que arriba una delicada situació econòmica, «Espanya necessita el seu rigor i serietat». Sobre Rodríguez Zapatero, la col·laboradora de Rajoy digué que és «un malson» que «té els dies comptats».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.