nubes dispersas
  • Màx: 17.58°
  • Mín: 8.69°
17°

Investigadors de la UIB arriben a l'Antàrtida a bord de l'Hespérides

Les mostres permetran conèixer com funcionen els corrents marins

El vaixell científic Hespérides, a bord del qual viatja l'expedició formada per investigadors de la UIB i de l'Imedea, arribà aquesta setmana al mar d'Escòcia del Sud per poder observar l'intercanvi de masses d'aigua entre la plataforma continental i el mar obert.L'equip, encapçalat pel físic menorquí Damià Gomis (Ciutadella, 1963), partí ara fa un mes, pocs dies abans de Nadal, en direcció a l'Argentina per participar a la campanya internacional ESASSI per a l'estudi de la dinàmica marina a les costes antàrtiques.Un dels objectius principals de l'equip balear és determinar el lloc per on transcorre el front de talús antàrtic quan es troba amb la dorsal del mar d'Escòcia del Sud (entre les illes Shteland i les Orcades del Sud).La zona que aquests propers dies estudiaran els científics de la Universitat no ha estat observada mai encara amb tanta resolució com ara.

L'esmentat talús separa les aigües de la plataforma continental, més fredes i riques en oxigen, de les aigües intermèdies del mar obert, més càlides i pobres en oxigen. El resultat és un corrent que envolta el continent en sentit contrari a les busques d'un rellotge a una velocitat d'entre 20 i 30 cm per segon. El corrent flueix de manera paral·lela a la batimetria, és a dir, la topografia del fons, de manera que allà on aquesta té una estructura simple se sap perfectament per on discorre.

Fonts de la UIB varen informar ahir que Gomis havia pogut fer saber quines eren les dificultats de l'equip a l'hora de prendre mostres a causa de la barimetria de la dorsal del mar d'Escòcia del Sud, que és molt complexa, amb canals, fosses i altres dorsals secundàries. «Estam satisfets dels resultats que està obtenint l'equip interdisciplinari que compon la companyia. L'anàlisi completa de les mostres recollides, que es durà a terme a la seu d'Imedea d'Esporles, no estarà llest, però, fins d'aquí a dos anys», explicà l'estudiós ciutadellenc. El que aportarà l'equip de l'Hespérides al coneixement científic contribuirà a saber com afecta el planeta. No de bades, Gomis digué a DdB poc abans de partir: «El que aportam a l'estudi del canvi climàtic és com una peça de puzle».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.