algo de nubes
  • Màx: 11.92°
  • Mín: 7.77°
11°

El Govern aprova el pla de xoc per reduir un 30% els accidents laborals

Els sindicats critiquen el retard i demanen que es facin efectives les mesures de manera urgent

E.DOMÈNECH./LL.P. Palma.

El Consell de Govern va donar ahir el vistiplau al pla de xoc contra la sinistralitat, que pretén reduir un 30 per cent els accidents laborals durant el 2008. Per això, la Conselleria de Treball i Formació contractarà 12 nous tècnics de prevenció i salut laboral, sis a Mallorca, tres a Menorca i tres a les Pitiüses, que se sumaran als 12 ja existents, segons va anunciar la consellera del ram, Margarita Nájera.

Tot i que els sindicats estan d'acord amb la iniciativa, critiquen que el pla es va anunciar el setembre i que fins a quatre mesos més tard no s'ha aprovat. El secretari d'acció sindical de CCOO, Baltasar Piñeiro, va afirmaar que no se'ls ha presentat aquest darrer document. «Les coses s'han fet molt malament des de la Conselleria, modificaren el primer esborrany, que va rebre el consens de les centrals sindicals, i ara no ens han informat que és exactament el que s'ha aprovat», assegurà.

En la mateixa línia es va expressar el seu homòleg a UGT, Manel Pelarda, que demana la contractació urgent dels nous tècnics i l'inici de les seves tasques. «Després de tots aquests mesos, ja no confiam en la feina de la Conselleria de Treball, tot i que ens congratulam per l'elaboració del pla», afegeix.

Molt més confiada en la feina del seu equip es mostrà Nájera quan va assegurar que el pla de xoc disposa del suport d'UGT, CCOO, PIMEB i la CAEB, després que aquestes organitzacions fessin costat al text presentat el passat 20 de desembre al Consell Balear de Salut Balear. Tot i així, va reconèixer que s'han fet petites modificacions, després de les «reticències» plantejades per alguna organització. En aquest sentit, va explicar que s'ha tornat a redactar el document d'una manera «més precisa i adequada per l'interès de tots». De tota manera, reiterà que aquest pla, que serà presentat formalment dimecres que ve, no requereix ser firmat per cap entitat empresarial, ni sindical, a causa que la seva aprovació és una decisió que competeix exclusivament al Govern.

Un aspecte que sembla que s'hauria resolt, segons les paraules de Nájera, qui va subratllar que les funcions dels tècnics de prevenció de la Conselleria vindran determinades per la legislació estatal. De tota manera, va destacar com a principal novetat del pla que s'establirà una aliança amb els inspectors de treball, dependents del Ministeri, per incrementar l'eficàcia en el control de les empreses pel que fa als riscs laborals i la prevenció.

«La llei fixa que els inspectors de treball són els únics que poden realitzar els informes que servirien per aixecar una acta d'infracció a les empreses», va assenyalar la consellera. No obstant això, també, va destacar que a través del pla de xoc es podrà millorar la «rendibilitat» dels tècnics.

El pla inclou altres iniciatives, com diferents actuacions de formació i informació als sectors «més vulnerables» de les Balears respecte als accidents laborals, com la construcció i l'hoteleria.

A més, Nájera va informar que aquest document és un pas previ a l'aprovació durant el 2008 del pla balear de salut de les Illes, que tindrà una vigència de vuit anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.