muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

«Una cosa és governar amb UM i una altra anar coalligats a les generals»

Antoni Noguera, secretari general de les JEN-PSM, valora la possible coalició nacionalista

Antoni Noguera (Palma, 1979) és el secretari general de les Joventuts d'Esquerra Nacionalista (JEN-PSM). En les darreres setmanes s'ha significat per la seva oposició que el seu partit participi en una coalició a les generals en la qual hi sigui UM, amb durs atacs contra aquesta formació.

-Per què una oposició radical a anar en un cartell electoral unitari amb UM?

-En aquests moments no volem que comparteixi sigles amb el PSM perquè consideram que els seus valors són antagònics als que les Joventuts d'Esquerra Nacionalista representam. Són temes com la llengua i la cultura, la identitat, la qüestió econòmica o la defensa del territori. Pot haver-hi hagut (a UM) un canvi de tarannà, però el que no podem fer és no mirar cap enrere.

-Aleshores, pels joves del PSM, tot ja estaria decidit.

-Després s'introduí la possibilitat d'una coalició sense sigles. Aquí sí que el PSM podria tenir un projecte unitari amb totes les forces nacionalistes, progressistes i ecologistes. Però amb unes condicions, com que tots els partits que hi participin defensin l'autodeterminació o deixar clar que en cap cas no es votaria a favor de la investidura de Mariano Rajoy.

-Podeu seure junts a les mateixes taules de govern amb UM però no anar en un mateix cartell a les generals?

-Són coses diferents. Una cosa és governar i una altra anar coalligats. També governam amb el PSOE i el consideram un partit espanyol. I no anam amb ells a les eleccions.

-La resta de partits ofereixen que Pere Sampol sigui el primer diputat nacionalista per Balears. Ni així?

-L'única fórmula per acceptar anar amb UM seria en una coalició sense sigles, sense exclusions i amb Pere Sampol de candidat. Aquestes són les condicions, perquè creiem que són bones per a tots i per al país.

-Amb la situació política actual, és normal que els joves del PSM aprofitin la Diada del 31 de Desembre per carregar contra UM?

-Per nosaltres va ser molt decebedora la no presència d'UM a la manifestació, ara que va de nacionalista. No són bromes, és el dia més important pels mallorquins en defensa del país. Si no volen que els fiquem a segons quins sacs, que comencin a donar exemple. Amb tot, em fa gràcia que es posi més atenció en la nostra actitud cap a ells que en la seva absència.

-Que té el mapa polític balear que fa tan difícil una coalició nacionalista unitària per a les generals?

-L'altre dia sortia un article d'Alfred Bosch que ho explicava molt bé. No ens basta ser pocs que ens hem de barallar. Primer hauríem de definir el concepte de nacionalisme. És molt dispers i cadascú l'interpreta a la seva manera. Qui és més nacionalista, un partit que té dependència estatal o un que no pot equiparar el català al castellà dins l'Estatut?

-Enteneu que això darrer va ser responsabilitat d'UM?

-UM va votar a favor d'aquest Estatut, que a més de no fer això, no resol altres qüestions cabdals per al nacionalisme com l'actual sistema de finançament, que ara no és just ni digne. Dit tot això, vull deixar clar que consider que hem de començar a normalitzar les relacions entre el PSM i UM.

-I les vostres darreres declaracions en són la fórmula?

-El que no podem oblidar és el que ha estat UM fins ara. Miquel Nadal també va fer unes declaracions 'molt bones' tot just accedir al càrrec de president.

-Esperau un canvi a UM amb Miquel Nadal al capdavant?

-L'opció dels joves del PSM era que sortís Miquel Ferrer, perquè ell sí que representa l'opció nacionalista. Veurem ara quins matisos hi introdueix Miquel Nadal. Crec que el país necessita un centredreta nacional i una esquerra nacional fortes. S'han d'ocupar tots els espais per poder arribar a tota la ciutadania. Però per assolir això UM s'hauria de convertir en un partit seriós, en un partit que no tingui cap tipus de problema amb la justícia, que no tingui imputats, un partit que defensi el seu país, i no el que ha estat fent fins ara.

-L'acord entre UM, Esquerra Republicana i Entesa només està fet per desgastar el PSM?

-Hi ha cosa d'això. Esquerra Republicana està parlant d'una cosa aquí i després a Catalunya governa amb el PSC i Iniciativa i es presenta amb ells al Senat en coalició. Crec que és una estratègia per rompre el Bloc.

-El Bloc té futur? Ho dic perquè a la primera ocasió dins el PSM ja s'ha plantejat deixar la fórmula.

-Amb una marca com el Bloc, que en un any ha venut el que ha venut i que ja representa la defensa clara d'unes determinades polítiques, s'hauria de fer un esforç perquè no se n'anàs en orris, passi el que passi en aquestes generals. És una pena que ja des de bon començament parlem que el Bloc no va junt.

-Per això ja ni es parla de refundació.

-A l'horitzó hi ha dos temes. O es planteja el Bloc com només una coalició electoral per a les autonòmiques, o veritablement preparam un projecte conjunt amb uns estatuts que vagin més enllà. Jo som partidari d'apostar per un Bloc com el gallec, que era el model inicial.

-El discurs nacionalista, si ja era minoritari, ara s'atomitza.

-O tots els partits que hi creiem el defensam amb unitat i clau de país o només queda PP i PSOE.

-Quin balanç fan les JEN dels sis primers mesos del Pacte de centreesquerra?

-Per nosaltres hi ha una gran batalla perduda que és la de Son Espases. Hi va faltar valentia. Per part del Bloc, crec que s'està fent molt bona feina i útil, amb la representació que tenim. Estam molt orgullosos de la llei de mesures urgents de protecció del territori.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.