L'ofrena més poc renouera dels darrers anys

El PP no pujà a la llotja amb Calvo a causa de la no assistència oficial a la missa de Sant Miquel

La batlessa, Aina Calvo, presidí l'ofrena floral que associacions, partits polítics i institucions feren al rei en Jaume

TW
0

«Enguany sí que he passat gust de venir a veure el sarau de l'Ajuntament. L'any passat, me n'hauria pogut excusar, de venir. Tot varen ser empentes, renou, crits... escopinades i tot, arribaren a tirar. Gros, grossíssim, va ser!», comentava ahir una dona anònima d'una seixentena d'anys a una consemblant, mentre estava arrebatada a les tanques que la Policia Local instal·là per evitar possibles aldarulls. «Tota la raó, tens. Tal dia com avui fa un any, jo em pensava que m'arribarien a tomar per terra. En vaig passar..., de pena!», li responia l'altra. «Enguany sí que hem pogut ballar amples. De lloc, n'hem tingut ben a bastament!», afegia.

Igual que aquestes dues conversadores, el comentari més generalitzat entre el públic que ahir assistí a l'ofrena floral, feta a l'estàtua eqüestre del rei en Jaume de la plaça Espanya, fou la «tranquil·litat» amb la qual transcorregué la desfilada d'associacions, partits polítics i institucions per homanatjar el portadador de la catalanitat a Mallorca. Allò és cert és que el conductor de l'acte pogué anomenar totes les entitats participants sense que hi hagués gens de cridòria. Feia anys, d'ençà de principis dels noranta, que aquest silenci no regnava. Els membres del PP, partit que tradicionalment rebia el major nombre de xiulets, deixà la corona de llorer gairebé, sense que ningú no se'n temés. Fins i tot el Círculo Balear, entitat adalil del bilingüisme, arribà als peus del rei sense haver de patir cap greuge.

El motiu de discrepància vingué de part dels regidors del PP. El fet que l'Ajuntament no assistís, com a corporació, a la Salve de l'església de Sant Miquel, provocà que rebutjassin pujar a la llotja presidida per la batlessa, Aina Calvo. Els esmentats regidors s'ho miraren de baix estant i fins i tot rebutjaren penjar-se la medalla pel coll.

«La manera com l'equip de Govern ha organitzat els actes de la festa fa que es vulnerin alguns punts de la declaració de BIC», explicà Catalina Cirer, cap de l'oposició, en relació a la celebració religiosa posterior a l'ofrena floral. «La declaració de BIC no és una cosa inamovible. Hi ha alguns aspectes que es poden adaptar», aclarí Pau Mateu, mestre de cerimònies de Cort. Tanmateix, en parlar de misses, tothom hi vol dir la seva. Fins i tot el conseller d'Esports, Mateu Cañellas (UM). «Mirau, mirau... mumare que m'hi feia anar i jo no hi consentia. I avui, a la força, hi hauré d'arribar a entrar, dins l'església de Sant Miquel», explicava el conseller a uns simpatitzants del seu partit.