nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Balears necessitaria quatre arxipèlags per assumir la contaminació que genera

Les Illes es troben entre les comunitats que presenten un dèficit ecològic més elevat

103326

A Mallorca, s'han generat 500.000 tones de residus sòlids urbans en els nou primers mesos de l'any.

Les Illes haurien de tenir un territori quatre vegades més gran que l'actual per poder generar els recursos que consumeixen i eliminar els residus d'aquesta producció. Així ho assenyalà el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, basant-se en un informe del Ministeri de Medi Ambient. L'Arxipèlag es troba amb Madrid, el País Basc, les Canàries i el litoral mediterrani entre les comunitats amb un «dèficit ecològic» més elevat, és a dir, consumeixen més recursos dels que disposen. La causa principal d'aquesta situació a les Illes es troba en la població flotant que aporta el turisme.

La diferència entre l'impacte de l'economia sobre el medi ambient -la «petjada ecològica»- i els boscos i el territori -la «biocapacitat»- a les Illes és superior a la mitjana estatal. D'aquesta manera, l'Arxipèlag consumeix i contamina 5'7 vegades per sobre del territori. Manera atribuí l'important dèficit ecològic que s'ha generat al model de creixement dels darrers anys. En aquest sentit, afirmà que el sector públic i l'empresarial tenen molt a dir per minimitzar aquests efectes sobre el medi ambient, apostant per les energies renovables o per infraestructures menys lesives com sanitat, recerca i desenvolupament o polítiques socials, entre d'altres.

Aquestes noves dades s'inclouen en l'informe de conjuntura del Govern, que presentaren el conseller i el director general d'Economia, Andreu Sansó i en el qual se situa el creixement de l'economia balear per enguany en el 3'1 per cent. Una taxa per davall de la registrada a l'Estat amb un 3'8 per cent, encara que superior a la de la zona euro, amb un 2'6 per cent. Les Illes es veuran afectades en el 2008 per la desaccelaració general de l'economia mundial. Així, el PIB està previst que creixi un 2'8 per cent, frenat per l'alentiment en el sector de la construcció i la incertesa en els preus de l'energia. Tot i així, Manera assenyalà que la crisi que pateix el sector immobiliari incideix menys a Balears, segons les dades de les quals disposa la Conselleria . Per altra banda, el responsable econòmic del Govern destacà la «tranquil·litat» institucional i econòmica que afavoreix el creixement a Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.