algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

«Els hotelers som els primers interessats a protegir la natura»

Narcís Vilaire, empresari de primera fornada i president d'Alcudiamar

Narcís Vilaire Blanch (Sineu, 1933) resideix a Alcúdia des dels sis anys i ha participat activament en la vida cultural, social i empresarial de la Molt Fidelíssima. Es va iniciar en el món del turisme l'any 1960, i al llarg de més de quatre dècades ha tingut temps per impulsar el sindicat d'hostaleria, presidir l'associació hotelera d'Alcúdia i Muro, formar part de la junta directiva del Foment de Turisme o presidir la Federació Nacional d'Associacions de Ports Esportius, a més d'escriure sobre ecoturisme a Alcúdia. Gran afeccionat a la nàutica, fou l'impulsor i gerent de la primera Fira Nàutica de Mallorca, a més de confundador d'Alcudiamar, entitat que actualment presideix.

"Enguany serà finalment l'any en què els hotelers no es queixaran de la temporada?
" La temporada ha estat bastant semblant a la de l'any passat pel que fa a ocupació, encara que no tan esplendorosa com la premsa i alguns polítics han volgut fer creure. Però és un fet que els clients han gastat molt menys, la qual cosa afecta sobretot l'oferta complementària. Per tant, jo qualificaria la temporada simplement de positiva.

" Per què cada any es parla de crisi i al final les coses surten raonablement bé?
" Abans era més fàcil que es produïssin alteracions en l'ocupació hotelera, sobretot perquè qualsevol variació a la baixa de la moneda podia provocar un major fluxe de turistes cap a Mallorca. Avui, amb l'entrada de l'euro, el marge de sorpresa és molt més petit pel que fa a grans variacions en l'afluència de turistes.

" A la World Travel Market pareix que es respirava un optimisme moderat...
" En aquesta ocasió jo no hi vaig ésser, però efectivament pareix que les previsions per a la propera temporada són bones, encara que per experiència tenc molt clar que és a la ITB de Berlín "el mes de març" quan realment es comença a tenir una idea fiable sobre com anirà l'ocupació al llarg de la temporada.

" Entre l'actual Govern i els hotelers pareix que es viu una autèntica lluna de mel...
"Si comparam l'actuació d'aquest Govern amb la del primer Pacte de Progrés, la diferència és efectivament com de la nit al dia, perquè en aquella primera etapa "que jo sempre he qualificat de Pacte de Retrocés, no de Progrés" la gestió del Govern en matèria turística fou molt negativa. Jo crec que Antich ha après la lliçó, i ben apresa, i anirà alerta a perjudicar un sector com el turístic, perquè d'aquesta manera també faria mal al conjunt de l'economia illenca. Per tant, i encara que és una mica prest, crec que els actuals responsables de la Conselleria de Turisme poden fer una bona feina.

"El turisme residencial és l'enemic natural dels hotelers?
" Actualment una llei regula els habitatges vacacionals, que paguen els seus impostos i fan feina dins la legalitat. En aquest sentit, no tenc res a dir-hi. En canvi, el que ens afecta molt negativament és l'oferta irregular de turistes que vénen a Mallorca amb un vol de baix cost i s'allotgen en cases particulars, sense cap control. Aquets tipus de turisme irregular "que pot arribar fins a un 40% del total" és el que realment ens fa mal, però no només als hotelers, sinó a tota la societat mallorquina, perquè no paga impostos de cap casta i és molt difícil de controlar.

" Harmonitzar turisme amb respecte al medi ambient només és una expressió per quedar bé?
" Fa anys que vaig entregar al batle d'Alcúdia un estudi per poder convertir el terme en un municipi ecoturístic; és a dir, sempre he tingut clara la importància de l'entorn natural i, de fet, els hoteleres som els primers interessats a protegir la naturalesa, perquè sense aquesta no hi ha negoci. Si els polítics volen protegir el nostre patrimoni natural, els hotelers no serem un impediment, sinó uns lleials col·laboradors.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.