algo de nubes
  • Màx: 18.83°
  • Mín: 9.02°
18°

El Govern aprovarà divendres el decret i la llei que atura més de 20 urbanitzacions

Suspèn totes les llicències de ses Fontanelles i inclou l'espai al pla de reforma de la Platja de Palma

El Consell de Govern de divendres preveu aprovar el decret llei i la llei de mesures urgents que han de suposar l'aturada, primer, i la desclassificació després, de més d'una vintena d'urbanitzacions, la majoria a Mallorca i a Eivissa. Entre elles s'inclou la zona humida de les Fontanelles, a Palma, on s'ha previst fer un centre comercial. En aquest espai se suspendran cautelarment les llicències atorgades, però la protecció definitiva no es determinarà amb la llei, sinó a través del Pla de reconversió de la Platja de Palma, com ja avançà aquest diari.

Segons confirmà ahir el mateix president del Govern, Francesc Antich, la llei i el decret figuren a l'ordre del dia del Consell de Govern i, després que fa dues setmanes no s'aprovassin, ara s'espera que no es torni a repetir l'episodi. En principi, tots els partits del Pacte haurien donat el vistiplau dilluns al redactat final elaborat per la Conselleria de Mobilitat i Ordenació Territorial (Bloc) i, com a molt, quedarien petits serrells per tancar. El cert és que la proposta que se sotmetrà a aprovació no difereix de la que ja publicà fa dues setmanes Diari de Balears, i només s'hi haurien fet petites modificacions. Entre aquestes destaca una ampliació de la protecció prevista a cala Carbó, a Pollença, que també afectaria Can Botana. En canvi, no es desclassificaria Can Marçal Vell, a Felanitx.

El projecte que arribarà al Consell de Govern consta de dues parts. La primera implica la suspensió catelar automàtica, via decret llei, de projectes urbanitzadors que afecten zones sensibles. La suspensió, que durarà fins que no s'aprovi la llei de mesures urgents, afecta les dunes de Son Real (Santa Margalida), punta Negra-cala Mitjana (Calvià), la marina de Llucmajor i el cap de cala Figuera-Rafeubeig (Calvià). En tots aquests punts la protecció es portarà a terme mitjançant ampliacions d'àrees d'especial protecció. També s'amplien àrees naturals de la serra de Tramuntana per preservar cala Blanca (Andratx), can Vairet (Calvià) o cala Carbó (Pollença).

El decret inclou la suspensió de llicències a les Fontanelles i afecta una altra zona humida, les Feixes, a Eivissa. A l'illa pitiüsa també s'amplien les àrees de protecció de les Feixes, el cap Llibrell, cap Llentrisca-la Talaiassa, cala Compta-cala Bassa i les àrees naturals dels Amunts d'Eivissa. L'altra part del projecte, la llei que ara es començarà a tramitar, suposarà la desclassificació d'una sèrie de desclassificacions per mitjà d'una modificació de la Llei d'Espais Naturals (LEN). Amb aquest sistema es protegeixen les àrees de Monport (Andratx), el port dels Canonges, Chopin (Valldemossa), Muleta, Béns d'Avall (Sóller), cala Tuent (Escorca) i el Verger (Esporles).

A més, també es protegeixen les finques de devora Son Espases, on s'està construint l'hospital de referència, a través d'una modificació, per llei, del Pla General de Palma i es declara la utilitat pública i la necessitat d'ocupació dels terrenys, passa prèvia per a l'expropiació. També es derogarà la Llei de camps de golf, per impedir la construcció de projectes amb creixement urbanístic, residencial o turístic; i s'anul·len les disposicions aprovades pel PP, que permetien més construcció a Eivissa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.