algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Suspensions de pagaments per problemes amb les hipoteques

Ja hi ha famílies que negocien els seus compromisos econòmics

P.C. Palma.

El titular del jutjat mercantil 1 de Palma, Víctor Fernández, ha rebut les primeres sol·licituds de concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) de famílies balears que, a causa de l'augment dels tipus d'interès registrat en els darrers mesos, no poden pagar l'import mensual de les seves hipoteques. Aquest fet, inèdit fins ara en seu judicial, serà analitzat pel jutge Fernández i altres especialistes en el transcurs d'unes jornades que se celebraran dijous que ve en el Col·legi d'Advocats de Palma sota el títol, L'habitatge: un dret just.

Les famílies que han recorregut a la Llei concursal havien constituït fins a tres hipoteques sobre els seus respectius habitatges, segons el jutge, amb l'objectiu de fer front als compromisos econòmics.

El fet de subscriure dos o tres hipoteques sobre l'immoble era, fins ara, un fet habitual, ja que així les famílies podien reunificar els crèdits i negociar quotes mensuals més baixes.

Com la situació econòmica ha empitjorat (el jutge Fernández es va negar a emprar el terme crisi), els bancs han tancat el grifó i ja difícilment no accepten l'habitatge com a garantia.

Davant d'aquesta nova situació plantejada, el titular del Jutjat té per davant duríssimes negociacions amb les entitats bancàries amb l'objectiu d'evitar la liquidació dels béns dels deutors.

Els bancs, com estipula la nova Llei concursal, tenen dret preferencial sobre la liquidació del deute. És a dir, si no hi ha acord, tots els actius de la família seran executats per les entitats bancàries, que seran els únics creditors que cobraran.

El jutge, així mateix, va confirmar que des que va entrar en vigor la Llei concursal (2004), moltes famílies havien presentat concurs de creditors per renegociar l'import dels crèdits, encara que, fins ara, ningú no ho havia fet per pagar hipoteques. Es va referir, en concret, a un augment exponencial de concursos de persones físiques (que reben el mateix tracte que les jurídiques) en els darrers mesos, tots ells, amb l'objectiu d'evitar l'embargament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.