muy nuboso
  • Màx: 17.22°
  • Mín: 12.25°
13°

Antoni Maria Badia i Margarit, nomenat doctor honoris causa de la Universitat de les Illes Balears

L'acte d'investidura del filòleg reuní en el Campus de la UIB una gran representació d'autoritats i del món de la llengua catalana

87088
Antoni Maria Badia i Margarit entre el doctor Joan Miralles, que exercí de padrí, i de la rectora, Montserrat Casas.Foto : M.À.C.

La Universitat de les Illes Balears (UIB) investí com a doctor honoris causa el filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit en el transcurs d'una cerimònia solemne, celebrada ahir al campus universitari i presidida per la rectora, Montserrat Casas. El doctor Badia i Margarit (Barcelona, 1920) és una de les grans personalitats del segle XX i de principis del XXI en el camp de la llengua catalana i de la romanística, amb nombroses contribucions científiques en els diversos àmbits de la lingüística. L'acte acadèmic començà amb l'entrada a la sala de la processó acadèmica formada pels bidells, que portaven els símbols de la Universitat, les autoritats convidades i el claustre de professors mestre la coral Universitària dirigida per Joan Company interpretava Trumpet Voluntary, de Jeremiah Clarke.

Fou la rectora qui obrí la cerimònia donant pas al secretari general de la UIB per la lectura del nomenament de Badia i Margarit com a doctor honoris causa, aprovat pel Consell de Govern de la UIB el 19 de desembre del 2006, a proposta del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat balear. En aquell moment, el padrí de l'investit i catedràtic de la Facultat de Filosofia i Lletres, el doctor Joan Miralles, juntament amb el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres varen acompanyar el doctorand a la sala, mentre la Coral universitària interpretava el Veni Creator.

Com a pas previ al moment de la investidura, el doctor Joan Miralles procedí a la lectura de la defensa dels mèrits i treball d'aquest per merèixer el nomenament de doctor honoris causa. Aquest va ser el moment per repassar els seus nombrosos llibres, publicacions i investigacions, així com la seva activitat politicoacadèmica, que el va portar a ser rector de la Universitat de Barcelona, o la seva col·laboració en l'elaboració de la primera edició del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans.

Miralles va definir Badia i Margarit com «un exemple de fidelitat a la llengua catalana i al país, entenent per país no solament Catalunya estricte sinó també totes les terres en general de parla catalana» i «la persona viva més coneguda nacionalment i internacionalment en matèria filològica catalana» .El padrí conclogué la seva defensa amb la lectura d'una llarga llista de mèrits i honors rebuts per Badia i d'un petit llistat dels més de 745 títols publicats pel filòleg.

Per finalitzar la seva defensa va recordar els forts lligams del filòleg català amb l'Arxipèlag i va fer un emotiu record a la seva dona, recentment desapareguda, moment en el qual Antoni Maria Badia i Margarit es va emocionar. Tot seguit, la rectora de la UIB procedí a investir Badia i Margarit com a doctor honoris causa de la Universitat balear, i per això li imposà la medalla, l'anell, els guants blancs i el birret multicolor, insígnia del doctorat, reproducció del que era el birret de l'antiga Universitat Literària de Mallorca i que simbolitza la conjunció de les plurals savieses universitàries.

Ja investit, Antoni M. Badia inicià la lectura de la seva lliçó magistral, titulada Renovarem els estudis sobre Mireia de Frederic Mistral, en la versió de Maria Antònia Salvà?, després del qual es van succeir les paraules de benvinguda al claustre per part de la rectora, qui qualificà el nomenament de Badia com «un motiu d'orgull» per la Universitat balear. Per Casas, aquesta investidura no tan sols significà «el reconeixement dels valors científics de la trajectòria investigadora» de Badia, sinó especialment perquè aquesta té com a transfons «l'amor i la passió envers una llengua i una cultura per la qual demostrà el seu compromís personal».

La interpretació del Gaudeamus Igitur per part de la Coral donà per tancat l'acte. La cerimònia gaudí d'una important presència d'autoritats polítiques, com la batlessa de Palma, Aina Calvo; la consellera d'Educació i Cultura del Govern, Bàrbara Galmés; la directora general d'Universitat, Francesca Garcias; la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous; i la directora del COFUC, Caty Sweeney. També hi assistí la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró, i el conseller d'Interior del Consell, Joan LLadó, a més de representants de la societat civil i cultural de l'Arxipèlag com el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu. També, i seguint la tradició, es va procedir a la plantació d'un arbre als jardins del campus en memòria del nomenament del nou doctor honoris causa, que va escollir per a l'ocasió una alzina.

Una vida dedicada a l'estudi del català

Antoni Maria Badia i Margarit (Barcelona, 1920) és un filòleg especialitzat en lingüística històrica i gramàtica catalana, cursà els seus estudis primaris i de batxillerat a la Mútua Escolar Blanquerna. Estudià als Estudis Universitaris Catalans i es llicencià en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, on fou catedràtic de Gramàtica Històrica de la Llengua Espanyola i de la Llengua Catalana, i on fou rector del 1978 al 1986, i ara n'és rector honorari. Fou Professor visitant a Munic, a Heidelberg, Georgetown, Wisconsin i la Sorbona a París. És doctor honoris causa per les universitats de Salzburg, Tolosa, Rovira i Virgili, Knox-Collage, Alacant, València i la Sorbona. També ha estat president de la Société de Linguistique Romane, de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, del Grup Català de Sociolingüística, del II Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes a Amsterdam, de la North American Catalan Society i de la Deutsch-Katalanische Gesellschaft. També és membre de l'Institut d'Estudis Catalans, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de diverses acadèmies com la Real Acadèmia Espanyola, així com de l'American Association of Teachers of Spanish and Portuguese.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.