algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Antich aprofitarà el debat d'Autonomia per concretar projectes i pactes socials

La cita sobre política general al Parlament es produeix només quatre mesos després del canvi

El president del Govern, Francesc Antich, aprofitarà el seu discurs de demà en el Parlament, que obrirà el debat d'Autonomia fins al proper dijous, per concretar els projectes principals del seu Executiu per a l'any que ve i avançar els pactes socials de gran abast que pretén assolir en matèries com l'habitatge i la competitivitat econòmica.

El fet que només hagin passat quatre mesos des que Antich prengué possessió del càrrec, resta al debat d'Autonomia anual la seva funció principal de convertir-se en una avaluació de l'acció de de govern de l'Executiu, per la qual cosa Antich se centrarà a desenvolupar les línies polítiques mestres que ja exposà per juliol, durant el seu discurs d'investidura.

Com és habitual en aquestes cites parlamentàries -amb més interès mediàtic que ciutadà- el president pot reservar-se un anunci que acapari els titulars de l'endemà i centri l'atenció del debat durant els dies següents. L'anterior cap de l'Executiu, Jaume Matas, era un especialista d'aquesta manera d'actuar. Durant la legislatura passada, anuncià des de l'elaboració d'un nou Règim Especial per a les Balears fins a una taxa única per als vols interinsulars de 27,5 euros. Cap d'aquestes dues iniciatives no depenia del seu Govern.

Quant al balanç dels quatre mesos del nou Executiu, Antich posarà especial èmfasi que els nous gestors polítics han hagut de dedicar bona part dels seus primers dies a afrontar una «herència» del PP en forma d'elevats deutes i irregularitats pressupostàries, a més d'algunes grans infraestructures que s'inaugurades sense estar llestes o que literalment «fan aigües», com és el cas del metro palmesà.

Entre aquesta «herència» també hi ha Son Espases, que Antich intentarà contrarestar amb mesures urgents per a la protecció del territori que el seu Govern pretén aprovar per mitjà d'un decret llei. No obstant això, també haurà de concretar l'anunci de promoure la construcció d'habitatges socials en sòl rústic de les àrees de creixement. Els acords amb el Govern central -inversions previstes a l'Estatut, els nous convenis de carreteres i el pagament del de residències-, són els èxits principals a posar de manifest.

Dimecres, l'endemà, Antich debatrà amb els sis portaveus parlamentaris, amb la particularitat que tots ells s'estrenen en un debat d'Autonomia: Rosa Estaràs (PP), Antoni Diéguez (PSIB), Gabriel Barceló (Bloc-PSM-Verds), Bartomeu Vicens (UM) i en el grup mixt, Esperança Marí (ExC) i Josep Mayans (AIPF).

D'aquests només Estaràs i el formeterenc Mayans formen part de l'oposició, la qual cosa també resta contingut dialèctic al debat. La presidenta i portaveu dels populars ja ha anunciat que instarà el president Antich a «rectificar» en les polítiques anunciades, que consideren «perjudicials per als ciutadans». S'haurà de veure si Estaràs manté el discurs contra la «invasió catalanista» que ha centrat fins ara bona part de la seva oposició. El debat acabarà dijous amb la presentació i la votació de proposicions no de llei per part dels diferents grups, que pel seu elevat nombre, fan preveure unes jornades llargues a la Cambra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.