nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Dues boies controlaran l'estat de la mar i les tempestes a Mallorca

Les dades en temps real estaran disponibles per a tots els ciutadans

L'Imedea, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, col·locarà dues boies, una a la badia de Palma i l'altra a Cabrera, amb l'objectiu de tenir dades en temps real de l'estat de la mar i per poder fer un seguiment de les condicions marines i atmosfèriques, font de les tempestes. «Ens calen sèries de dades per saber quins canvis s'estan produint en els fenòmens meteorològics. Aquests aparells ens ajudaran a reunir aquestes dades i poder estar millor informats, el que ens permetrà fer previsions més acurades», explica el director de l'Imedea, Joaquim Tintoré.

La instal·lació d'aquestes boies no només tindrà una utilitat científica sinó que serà també una eina de consulta per a tots els ciutadans. En aquest sentit, Tintoré destaca que a través d'una web que habilitarà l'Imedea tots aquells que ho vulguin podran consultar l'estat de la mar, minut a minut. D'aquesta manera, pescadors o persones que practiquin activitats nàutiques tindran un sistema fiable per conèixer en tot moment quines són les condicions marines en les zones de cobertura d'aquests aparells.

Està previst que en un termini d'entre 10 i 15 dies les boies estiguin en funcionament. Una està en proves ja dins la mar i l'altre en manteniment a Cala Nova. Aquestes dues boies oceanometeorològiques han costat prop de 100.000 euros. La ubicada a la badia de Palma ha estat cofinançada pel Govern balear i formarà part de la xarxa del meteorològic.

Aquesta col·laboració entre l'administració i l'Imedea s'integra dins el projecte anomenat GIZC, Gestió Integrada a la Zona Costera de les Illes Balears basada en el coneixement. Una iniciativa que pretén establir una estratègia de sostenibilitat del litoral balear a través de la recopil·lació de dades en diferents camps com són el medi ambient, el patrimoni, el turisme, la població, etc... i, mitjançant el creuament d'aquestes, donar pautes als encarregats d'elaborar les gestions polítiques. La instal·lació de la segona boia, en aquest cas a Cabrera, ha estat gràcies a la cooperació amb el Ministeri de Medi Ambient.

Tintoré espera que aquests dos aparells siguin l'inici d'una xarxa de boies que permetria una millor informació de tot el que passa al litoral balear i de la seva evolució en el temps. «El preu d'aquestes boies no és car si es té en compte tota la informació i el servei que faran en el temps», afirma el director de l'Imedea.

Cal recordar que després de les fortes tempestes que han patit les illes s'ha qüestionat si aquestes ja són conseqüència dels efectes del canvi climàtic. Els investigadors, com el director de l'Imedea, no descarten que sigui així, però no poden confirmar-ho, ja que no compten amb dades històriques suficients per saber si ja s'han produït en altres èpoques. «D'aquí la importància i la necessitat de la instal·lació d'aquests aparells», assenyala Tintoré.

Les boies consten de tres sistemes: el meteorològic, l'oceanogràfic i el de comunicacions. El primer situat a dos metres de la superfície del mar compta amb un anemòmetre, un penell i un sistema de medició de la radiació solar, entre d'altres. El segon es troba a 20 metres de profunditat i medeix aspectes com l'onatge.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.