muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Les Illes registren cada any uns 2.000 nous casos d'infart cerebral

És la primera causa de mortalitat entre les dones de l'Arxipèlag

Cada any es detecten al voltant de 2.000 nous casos d'infarts cerebrals o ictus a les Illes, uns 1.500 dels quals els pateixen residents a Mallorca.Així ho afirmà ahir la coordinadora de la Unitat d'ictus de Son Dureta, la doctora Carmen Jiménez, durant una roda de premsa oferida ahir en motiu del Dia Nacional dels Accidents Cerebrovasculars. Jiménez, que comparegué juntament amb el subgerent del centre, Félix Mata, i el cap del servei de Neurologia, Bernat Sureda, explicà que aquestes dades no són exactes però que s'està fent un estudi per determinar amb exactitud la incidència dels accidents cerebrovasculars entre la població de l'Arxipèlag, del qual l'any que ve s'entendran els resultats. La coordinadora d'aquesta unitat de referència recordà que els accidents cerebrovasculars són la primera causa de mortalitat entre les dones illenques.

Els especialistes presentaren el balanç del servei «teleictus», ara que es compleix un any de la seva posada en marxa. Segons indicà Sureda, el servei de teleictus permet que tots els pacients afectats per un infart cerebral a qualsevol illa rebin l'atenció especialitzada que ofereixen els especialistes de la Unitat de referència de Son Dureta en «igualtat de condicions».En total 22 persones d'Eivissa i de la comarca de Manacor ja s'han beneficiat d'aquest servei pioner a l'Estat. El teleictus encara té més importància els horabaixes i les nits, ja que en els hospitals públics del Servei de Salut Mateu Orfila de Menorca i Can Misses d'Eivissa no hi ha cap neuròleg de guàrdia en aquests torns.

El cap de servei de Neurologia afirmà que l'observació per part d'especialistes és vital en aspectes com l'aplicació del tractament fibrinolític, que és eficaç quan encara no han passat tres hores de l'ictus, però que pot ser contraproduent passat aquest temps o en alguns casos.El tractament fibrinolític permet dissoldre el coàgul que produeix l'obstrucció de l'artèria i la doctora Jiménez assenyalà que des de juny del 2004 s'ha subministrat en 86 casos, 76 dels quals foren per via intravenosa i 10 de manera intraarterial. En total, el 25% dels illencs pels quals s'activa el còdic ictus acaba rebent aquest tractament, tot i que no és l'únic per lluitar contra la malaltia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.