algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

«El creixement demogràfic d'Inca ha collit els polítics desprevinguts»

Andreu Quetglas, un dels fundadors i director del setmanari Dijous

FRANCESC GOST. Inca.
Andreu Quetglas (Inca, 1943) és l'unic membre actiu de l'equip fundador de la revista Dijous, a més de dirigir el popular setmanari des de fa onze anys. Després de més de tres dècades observant en directe la realitat inquera, Quetglas reflexiona en veu altra sobre el futur d'una ciutat en plena expansió.

" Per què va néixer i per què es manté avui el Dijous?
"La raó de ser del Dijous era, en el moment de la seva fundació, l'any 1974, donar veu a la societat inquera, crear un espai on tinguessin cabuda les organitzacions socials, partits polítcs, entitats ciutadanes....tot en una publicació oberta i plural. Trenta anys més tard, aquest continua sent l'objectiu del Dijous, malgrat les dificultats que suposa fer una revista setmanal a base, només, d'informació local.

" Una revista que, a diferència d'altres publicacions foranes, no es fa en català....
" Aproximadament hi ha en la revista un cinquanta per cent de continguts en català i l'altre tant per cent en castellà; en aquest sentit és una publicació decididament bilingüe, como també ho és Inca. Respectam els textos així com els envien els nostres col·laboradors, igual que els comunicats enviats per partits polítics o entitats. També, en aquest camp, volem ser molt respectuosos amb la veu de la societat inquera.

" Inca acaba de superar els 30.000 habitants. Què vos suggereix aquesta dada?
" És evident que hem crescut massa aviat en molt poc temps; si aquest creixement s'hagués repartit en 10 o 15 anys, alomillor l'impacte no hauria estat tan gros, però s'ha desenvolupat en només un lustre, i això ha posat de relleu les mancances que tenim en infraestructures educatives, sanitàries..., en definitiva, ens falta de tot. La part positiva d'aquesta situació és que ara les administracions públiques hauran de solucionar aquestes mancances i crear els equipaments que Inca necesita per fer front a la nova realitat demogràfica.

" Com reacciona el ciutadà d'Inca davant aquesta situació?
" És una realitat que els ciutadans estan cansat d'obres, de carrers tallats, de places tancades..., tota una sèrie d'actuacions que afecten negativament el trànsit per dins la ciutat i que provoquen, en definitiva, molèsties a la gent. Potser ha faltat, en aquest sentit, una millor planificació a l'hora de programar aquests projectes, encara que també pens que era difícil preveure un creixement tan ràpid i que, és innegable, ha agafat els responsables polítics totalment desprevinguts.

"El creixement poblacional ha generat manifestacions de xenofòbia o de rebuig cap als nous vinguts?
" Rotundament no; no tenim constància que hi hagi hagut conflictes importants entre inquers i nou residents, tot i el nombre important de persones immigrants que s'han instal·lat a la nostra ciutat en els darrers anys. Com a exemple, el col·lectiu de sud-americans "per cert,bastant nombrós" és una de les comunitats que més i millor s'han integrat en el panorama laboral, econòmic i social d'Inca.

" Com contemplau el futur d'Inca, des de la seva condició de capital del Raiguer?
" Al marge del seu creixement demogràfic, Inca ha experimentat un canvi important en els darrers deu anys: s'han creat nous espais urbans, la peatonalització, la consolidació de barriades com Crist Rei (amb una població de 8.000 habitants)... A Inca avui hi ha feina i l'economia és dinàmica, han passat els anys de la decadència i de la crisi del sector de la sabata, i ara el sector serveis impulsa un nou auge. La presència de l'hospital, de la Policia Nacional, dels jutjats i altres serveis de l'administració també contribueixen a què Inca tingui un paper capdavanter en el conjunt de la nostra comarca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.