algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Medi Ambient habilita tallafocs a 36 hectàrees per evitar incendis al Llevant

El Govern presenta plans de defensa forestal a cinc zones incorporant Felanitx i Manacor

71436
El conseller Grimalt, al centre, juntament amb tècnics, explicaren el procés. | A.BASSA.

Una bona prevenció amb vista al pròxim hivern, per evitar incendis a estacions de major risc. Aquest és l'objectiu principal del Pla Comarcal de Defensa contra incendis forestals, que ha posat en marxa la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear. Els termes municipals inclosos en aquest pla específic són Artà, Capdepera i Son Servera. Entre les accions preventives hi ha els tallafocs que, en aquesta zona concreta, s'habilitaran sobre una superfície de 36 hectàrees, amb una inversió de 316.845 euros.

El conseller de Medi Ambient, Miquel Angel Grimalt juntament amb els tècnics de l'IBANAT varen explicar ahir les actuacions que es duran a terme durant la present campanya i es va fer una demostració pràctica a Canyamel. El Govern ha programat a Mallorca plans de defensa per a cinc zones diferents: Tramuntana, Ponent, Llevant Nord i s'han incorporat per primera vegada actuacions a Manacor i a Felanitx, que no es realitzaven de manera sistemàtica.

Amb els tallafocs o faixes auxiliars de defensa s'elimina el combustible forestal per assolir dos objectius. D'una banda, es tracta d'evitar la propagació del foc i per una altra aprofitar les obertures a la massa boscosa per facilitar les tasques dels efectius en cas de desallotjament.

Grimalt va destacar la importància d'aquestes intervencions que es realitzen a les Balears. «Una de les prioritats d'aquesta legislatura és actuar a l'hivern per evitar els incendis a l'estiu. S'està duent a terme una important tasca de control i vigilància», va manifestar el conseller.

Segons van explicar els tècnics, per a la creació de tallafocs s'utilitza un procediment innovador aplicant diferents sistemes. Així, s'empra maquinària adequada als objectius que persegueixen els tractaments, s'eviten en tot cas els danys a la vegetació i s'asseguren una bona conservació del terra. També s'utilitza el sistema de bestiar per anar obrint els camins, treball manual i en algunes zones que presenten dificultats d'accés s'empren els mitjans aeris.

Ahir, a Canyamel, mostrà com es du a terme aquest procés. Es fa la tala d'arbres i la desbrossada selectiva de la vegetació herbàcia i arbustiva, i s'acumula la biomassa extreta en sacs. L'helicòpter s'encarrega d'extreure els pins i després es diposita a les àrees de processat, on els restes vegetals són tractats amb una biotrituradora. La darrera passa consisteix en el transport amb camió de les peces de pi i llenyes a serradores. Així, s'aconseguiex una execució ràpida, eficaç i de mínim impacte al terreny.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.