lluvia ligera
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°

La Federació de Municipis vol que els ajuntaments deixin de pagar l'IVA

Una sentència del Tribunal Suprem eximeix el Consistori d'Alcúdia de pagar l'impost

72316
Imatge d'arxiu d'una de les reunions periòdiques que realitza la FELIB.

La Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), que integren 57 ajuntaments de Balears i els consells insulars, s'ha plantejat com a objectiu d'aquesta legislatura aconseguir que els consistoris no paguin l'Impost de Valor Afegit (IVA). La iniciativa entra dins d'un conjunt de mesures amb què la Federació vol evitar que les entitats locals siguin «administracions de tercera» i arribar a una «actitud d'igualtat» pel que fa al finançament, respecte a administracions com el Govern balear o el Govern central.

La iniciativa, que va ser aprovada el passat 28 de setembre al consell executiu de la FELIB, té ara, a més, el suport d'una sentència ratificada pel Tribunal Suprem i que dóna la raó a l'Ajuntament d'Alcúdia per evitar haver de pagar aquest impost.Existeix, a més, una directiva de la Unió Europea que eximeix les empreses públiques de pagar l'IVA.Cal recordar que Calvià va ser el primer Ajuntament a plantar-se davant del Govern central a l'hora de pagar aquest impost i ara una nova sentència dóna la raó a l'Ajuntament d'Alcúdia sobre aquest assumpte. En aquest sentit, a més, la Unió Europea ha amonestat Espanya perquè és l'únic estat membre que cobra l'IVA de les empreses públiques.

Actualment, els ajuntaments han d'abonar l'IVA quan paguen qualsevol servei.Tanmateix, el Govern o els ministeris generalment no paguen aquest impost als consistoris.El batle del Mercadal i vicepresident segon de la FELIB, Ramon Orfila (PSM), ja està treballant amb la planificació d'una campanya global que millori la «reciprocitat» financera entre administracions. «Ens hem reunit amb el president del Govern de les Illes, Francesc Antich, i crearem una comissió per estudiar aquest assumpte, que ha d'arribar a tractar-se a nivell d'Estat. Per això també hem contactat amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) perquè s'obri un diàleg que englobarà no només el tema de l'IVA, sinó el fet que els ajuntaments paguin serveis, com per exemple el manteniment d'un bidell als col·legis públics, que entenem que els haurien de finançar altres administracions», va explicar Orfila. El president de la FELIB, Joan Ferrà, va declarar que es tracta que les administracions locals assoleixin una posició d'igualtat. «El tema de l'IVA no és l'únic assumpte financer pel qual volem lluitar.S'ha d'anar fent feina per evitar que els consistoris siguin administracions de tercera», va concloure.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.