nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Manera anuncia que els pressuposts de 2008 no augmentaran la pressió fiscal

El conseller d'Economia diu que té compromís de Madrid que es podran veure els canals en català

El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, destacà que en els pressuposts que està elaborant el Govern pel 2008 no s'inclourà cap augment de la pressió fiscal sobre els ciutadans. Per altra banda, afegí que el document que es presentarà al Parlament a finals d'octubre, preveu un increment en la despesa d'educació del 10 per cent sobre l'any passat, que significaria assolir gairebé els 800 milions d'euros per aquesta partida.

Manera féu aquestes declaracions durant la seva compareixença a la comissió parlamentària d'economia on també explicà que s'ha aconseguit el compromís verbal per part del Govern central de que es veuran els quatre canals públics de parla catalana amb la televisió digital. El conseller va transmetre a Madrid aquesta petició, que «mai s'havia plantejat», i la resposta va ser afirmativa per part del Govern central.

Aquesta primera comissió es va desenvolupar en un ambient tens. El president de la mesa va haver de cridar a l'ordre als diputats del PP que es queixaren de que les interpel·lacions del grup socialista no feien referència a la intervenció del conseller. Tot i així, Manera féu referència i contestà als diputats sobre múltiples temes, entre els quals assenyalà que en els propers dies presentarà un proposta per modificar el model de finançament de l'Estat al Ministre d'Economia, Pedro Solbes. El projecte balear, que s'unirà a les de Catalunya i Andalusia, tindrà la població com un dels seus «principals vectors» a l'hora de fer els càlculs. «És aquí on s'haurien de corregir els desavenços estructurals i els dèficits arrossegats en matèries com educació i sanitat», afegí. El conseller va preveure una «batalla intensa» amb Madrid, que creu començarà passades les eleccions generals.

En la seva exposició inicial, el responsable econòmic del Govern reiterà la difícil situació en que es troben els comptes de la comunitat autònoma causa de l'elevat endeutament que va deixar el PP i detallà algunes de les desviacions comeses pels populars com els 60 milions d'euros més que es gastaren al metro sobre el pressupost inicial. Sobre aquest aspecte anuncià que passaran totes les auditories que s'estan realitzant en els comptes i empreses públiques al Síndic de Comptes.

De tota manera, el conseller defensà l'endeutament com una mesura necessària per dur endavant projectes a les comunitats autònomes, però es demanà irònicament «(el PP) es va endeutar molt per fer aquest metro i per fer el Palma Arena?».Sobre les transferències de justícia, Manera no va poder concretar un calendari, tot i que afirmà que la conselleria de presidència ja hi treballa. Segons la conjuntura econòmica defensà que «convida a l'optimisme» amb una previsió de creixement del 3 per cent, malgrat té problemes estructurals com la caiguda de la productivitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.