lluvia ligera
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Balears és la comunitat amb un major augment de l'atur per setembre, el 8'7%

Les Illes tancaren amb 31.221 desocupats, una xifra superior també respecte del mes d'agost

Les Illes lideraren el creixement de l'atur durant el mes de setembre, amb un increment d'un 8'69% en relació amb l'any anterior, mentre la mitjana estatal d'increment se situà en el 2'6%. Les dades del Ministeri de Treball mostren com l'atur a les Balears continua registrant l'evolució negativa dels darrers mesos i el setembre es tancà amb 31.221 desocupats. Pel que fa a la comparativa amb el mes anterior, l'atur a les Illes també pujà, un 1'04 per cent. Per contra, en el conjunt de l'Estat davallà un 0'54 per cent, i es tracta del tercer any consecutiu amb un descens, a més de la segona xifra millor dels darrers deu anys.

A les Balears hi han crescut tots els sectors, llevat de la construcció, i els serveis ho feren amb major mesura en relació amb el mes d'agost. CCOO ho atribueix a l'estacionalitat turística i al frau en la contractació al sector de la construcció, ja que amb l'aturada obligada de les obres durant l'estiu, en moltes zones turístiques acomiaden els treballadors en lloc de donar-los vacacions.

Tot i així, la construcció sí que ha vist créixer la xifra d'aturats en relació amb l'any anterior, en 1.096 treballadors. Una dada que comença a reflectir l'alentiment del sector i els efectes que això tindrà dins el mercat laboral.

Les dones són encara el col·lectiu més afectat per l'atur, ja que s'hi incrementa tant en relació amb l'agost com amb el setembre anterior. Tot i així, els homes pateixen els efectes de les oscil·lacions de la construcció, amb un increment respecte de 2006, però amb un descens si ho comparam amb les xifres del mes anterior. D'altra banda, el col·lectiu immigrant registra una taxa de desocupació del 20%.

En vista d'aquestes xifres, els sindicats majoritaris UGT i CCOO coincideixen a demanar un gran pacte entre administracions i agents econòmics per posar fre a aquesta situació d'increment de l'atur. L'augment de la desocupació el mes de setembre ha estat generalitzada a totes les Illes. Ha pujat a Mallorca en 1.925 persones, a Menorca en 94 i a les Pitiüses s'han registrat 477 desocupats més que fa un any.

D'altra banda, la xifra de contractes subscrits a les Balears ha descendit un 6'96 per cent per setembre en comparació amb el mateix mes de 2006, amb 2.501contractes menys. Un descens de la contractació que, a més, se situa per sobre de la mitjana nacional, que reflecteix una caiguda del 4'71%. Així, els contractes indefinits representen el 13'24% del total, amb la qual cosa se n'han signats 4.430 d'aquest tipus, més d'un punt per sobre de la mitjana espanyola, del 12'05%. En total, s'han subscrit 33.449 contractes per setembre a les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.