algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
13°

L'Arenal viu un segon boom migratori

Després de l'arribada de gent de l'Estat espanyol, han vingut immigrants d'arreu del món

El barri de l'Arenal viu el seu segon boom migratori. Si el primer increment poblacional fort de la zona s'inicià amb l'arribada d'immigrants de la Península, el segon començà amb l'arribada d'immigrants de diferents indrets del món.

Segons explica el president de l'associació de veïns de l'Arenal, Alexandre Charles, els immigrants procedents de la Península varen millorar la seva situació econòmica i han anat venent els béns que tenien al barri; ara aquests pisos els han anat ocupant persones d'altres continents, la majoria dels quals són joves.

L'Arenal és el barri amb més població de Platja de Palma. Segons dades facilitades per l'Ajuntament, l'any passat hi residien un total de 7.478 habitants.

Aquestes dades indiquen que la població hi ha augmentat força, ja que ha passat dels 2.533 habitants de 1993 a més de 7.000 l'any passat. Destaca principalment l'augment considerable de població estrangera, amb 70 nacionalitats diferents que hi conviuen, segons dades facilitades per l'Ajuntament de Palma. La nacionalitat més establerta a la zona és l'alemanya (4'07%), seguida del col·lectiu de senegalesos (3'26%).

Fa més d'una dècada, la població tant d'origen espanyol com estranger era molt elevada. Aquest fet no es pot deslligar de la demanda de mà d'obra derivada del desenvolupament d'activitats turístiques que hi va tenir lloc a partir del boom turístic. La zona costanera de Platja de Palma, que engloba els barris de Can Pastilla, les Meravelles i l'Arenal, no es va desenvolupar fins ben entrat el segle XX.

Seguint la tendència de fa una dècada, la xifra de majors de 65 anys és més baixa que la d'altres barriades de Ciutat i no arriba al 10 per cent, mentre que la població d'entre 0 i 18 anys suposa el 18'3% del total. Tal com explica el llibre Barris de Palma, els tres nuclis de població de Platja de Palma limiten amb l'Arenal de Llucmajor i el Coll d'en Rabassa. El límit entre l'Arenal de Palma i el de Llucmajor es fixà el 1924 en el torrent dels Jueus.

A l'igual que al veí barri de Can Pastilla, a l'Arenal hi manquen infraestructures socials i de transports. Segons explica el president de l'associació de veïns, el barri té un casal de joves i per a la gent gran, però és molt minso. Entre les millores en serveis socials, reclamen més serveis assistencials per al col·lectiu.

Pel que fa al transport de què disposa el barri, Charles es queixa que «hi ha moltes línies que connecten l'Arenal amb Palma, però no són suficients, ja que el servei s'ha de compartir amb els turistes que vénen».

Els veïns reclamen una connexió directa d'autobús amb l'hospital de Son Llàtzer i també una connexió directa amb l'aeroport. Precisament, els responsables de Cort estan estudiant oferir un millor servei de transport públic en aquest indret.

Una de les reivindicacions veïnals que està a punt de complir-se és la inauguració d'una piscina municipal, que ja fou reivindicada pels veïns l'any 1993.

Segons dades facilitades per l'Ajuntament de Palma de l'any 2006, la meitat dels habitants del barri de l'Arenal tenen estudis primaris o el graduat escolar. D'altra banda, un 21 per cent del total assenyala que no té estudis. El col·lectiu de persones amb una titulació superior representa només el 2'79 per cent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.