nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

El Consell atura el camp de golf de Son Real per la seva riquesa arqueològica

Fins a 34 jaciments han aparegut a una zona que podria convertir-se en un conjunt únic

67358
Imatge dels terrenys on s'hauria ubicat el camp de golf de Son Real.
V.M. Palma.
La finca de Son Real, situada en el terme municipal de Santa Margalida, continuarà així com està. La Comissió Insular d'Ordenació del Territori delConsell de Mallorca ha denegat la declaració d'interès general per a la construcció d'un camp de golf i un complex hoteler en aquest paratge. Aquest dictamen tanca el pas al projecte i preserva els 34 jaciments arqueològics que han aparegut a la parcel·la. Els vots favorables dels sis consellers de PSOE, UM i PSM i l'abstenció dels dos del PP decantaren una decisió, que «deixa clar un canvi d'actitud» en el Consell, segons el parer de la responsable d'ordenació del territori, Maria Lluïsa Dubón, qui remarca que es tracta de «una decisió política», encara que parteixi d'una proposta dels tècnics. Per la seva part, la presidenta de l'organisme insular, Francina Armengol, creu que la paralització del camp de golf «salvaguarda els interessos dels mallorquins i protegeix un espai d'especial interès arqueològic i mediambiental».

El gran nombre de jaciments que els investigadors han trobat i que la gran conservació de molts d'ells fa que el Consell no descarti que Son Real pugui convertir-se en un conjunt arqueològic. Tanmateix, l'estat dels treballs d'investigació encara no està prou avançat per arribar a aquesta catalogació. Primer falta una delimitació de l'àrea en la qual es troben les restes; després, cada un dels focus en els quals apareguin serà declarada Bé d'Interès Cultural. Son Real s'ubica en una de les primeres zones de Mallorca que van ser habitades, i d'aquí la riquesa de les troballes.

La societat Golf Can Picafort havia sol·licitat a l'Ajuntament de Santa Margalida llicència per posar en marxa un camp de golf de divuit clots i una dotació hotelera de 450 places a Son Real. En total, la infraestructura ocuparia una superfície de 825.000 metres quadrats i hauria suposat la construcció de dinou edificis que haguessin ocupat 30.315 metres quadrats, als quals caldria sumar-ne uns altres quatre mil per a piscines. Fins ara, Son Real és una zona rústica. Qualsevol petició per canviar aquesta qualificació ha de justificar que té interès públic.

Dubon destaca el «valor importantíssim» que té la finca, la major d'aquesta zona. «La implantació d'aquest projecte suposaria un impacte molt important en aquest espai», afirma. El PSM i el GOB han celebrat la paralització del camp de Son Real. El grup d'esquerres va assenyalar que es tracta d' «una molt bona notícia, com a conseqüència del canvi de govern».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.