La integració social dels nouvinguts a través de la llengua serà un dels objectius principals que s'ha marcat el nou secretari de Política Lingüística de la Generalitat, l'eivissenc Bernat Joan (ERC).Joan féu saber a aquest diari que les accions que ara tot just comença aniran encaminades a fer del català una llengua d'inclusió social.«La llengua catalana no estarà plenament normalitzada fins que els nouvinguts que arriben a qualsevol part del territori de parla catalana, no adoptin el català com a llengua vehicular per relacionar-se amb els residents», digué Joan.
«Les societats d'arreu d'Europa són de cada vegada més multilingües. En un futur proper tots els ciutadans serem políglotes. Dins aquesta societat plural, però, ens hem d'assegurar que la llengua pròpia hi tengui un lloc. El català ha d'esdevenir la llengua vehicular d'aquesta nova societat plural», assegurà el secretari general de Política Lingüística.
Joan féu referència a les possibles actuacions conjuntes entre el Govern de la Generalitat i l'Executiu balear en matèria de política lingüística. El nou secretari digué que era partidari de la unificació dels títols de català que expedeixen cadascuna de les administracions. Un altre del seus objectius és el treball de manera conjunta en matèria d'immigració. «L'actitud lingüística que adopten molts de balears quan parlen amb un immigrant és la mateixa que la de molts de principatins. Per tant, les dues administracions poden estudiar projectes conjunts», digué.
«S'ha de fer una gran tasca de pedagogia lingüística i aquesta feina la podem fer plegats», assegurà el cap de Política Lingüística de la Generalitat.
Joan tampoc descarta que els dos executius autonòmics no puguin emprendre una mateixa campanya per prestigiar l'ús social del català. Això implicaria que tota la retolació i publicitat fos pagada entre les dues administracions i es distribuís per tot el territori.Sobre la cooperació del Govern central amb el de les autonomies pel que fa a llengües minoritzades, Joan digué que «amb Espanya, no importa perdre-hi el temps».Per Joan, el vertader impuls de les llengües minoritzades ha de venir d'Europa. «És cap a la Unió Europea que hem de dirigir els nostres esforços», digué.No debades Bernat Joan és coneixedor del funcionament de les institucions europees, ja que fins fa un mes exercí d'eurodiputat.