muy nuboso
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
14°

Ecologistes en Acció adverteix que el litoral balear és el més degradat

El Deesa Maat denuncia la pesca il·legal de la tonyina i la sobreexplotació de la costa

El vaixell Deesa Maat, de l'organització mediambiental Ecologistes en Acció, ja fondeja al port de Palma. Ha arribat per donar a conèixer als ciutadans de Mallorca les seves campanyes per alertar de la pesca il·legal de la tonyina vermella i de l'abusiva urbanització a peu de platja. El responsable d'aquestes campanyes informatives d'estiu, Jorge Sáez, reconegué i agraí la col·laboració prestada pel GOB en aquesta part del camí, que abans els ha portat per les aigües d'Andalusia, Múrcia, el País València i Eivissa, i que finalitzarà el mes que ve a Catalunya. Sáez explicà la importància de l'estada d'aquests dies a l'arxipèlag a causa que és potser el punt més castigat de totes les zones marítimes, i al fet que els ecosistemes d'una illa són més sensibles i més complicats de recuperar que els continentals.

La campanya de la tonyina vermella s'escau a causa de l'imminent colapse que pot sofrir l'espècie davant la pesca pirata i les arts il·legals, com les xarxes varades, que han produït una minva de proporcions devastadores. Els fets mostren com les Balears suposaven el major àmbit de reproducció d'aquests animals, la qual cosa atreia les grans flotes italianes i francesa, que en els darrers anys han quasi esgotat la població a la majoria de zones tradicionals d'aquesta pesca. Com a solucions per al problema els ecologistes plantegen d'instaurar la zona marítima balear com un «santuari» que asseguri la reproducció i conseqüent conservació de l'espècie. També acursar la temporada legal de pesca a tres mesos i respectar la talla mínima de captura, per donar un cert marge a l'espècie.

Així mateix, la campanya «banderes negres» vol fer incidència en les zones costaneres on l'urbanisme amenaça els sistemes de vida marins, però també l'economia local i tradicional que representa la pesca a petita escala. Com apuntà Sáez, molts dels petits ports pescadors han hagut de tancar, per la forta competència amb altres flotes, així com la pressió exercida pels ports marítims esportius sobre l'entorn. La darrera polèmica sobre aquest punt és el recent interès d'ampliar Port Adriano, a El Toro. Val a dir que aquesta iniciativa és criticada pels grups ecologistes.

Un altre punt significat amb importància en la compareixença fou el dels abocaments incontrolats d'aigües brutes que ocasionalment es verteixen a la mar. Segons els representants d'Ecologistes en Acció, «el depurament d'aigua a Mallorca deixa molt a desitjar». Així mateix, explicaren que la gran majoria de municipis costaners mallorquins no reutilitzen l'aigua depurada, quan al respecte existeix una directiva europea de fa més de quinze anys que n'obliga la reutilització. Amb tot, s'espera que aquestes activitats ajudin a conscienciar com de fràgil és la salut de la mar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.