algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

«Els mals que més maten al sud són les diarrees i bacteris que aquí es curen»

Apotecaris Solidaris ha estat una de les primeres ONG de l'Illa que ha enviat ajuda a Perú

Apotecaris Solidaris ha estat una de les primeres ONG de Balears que ha enviat ajuda sanitària per als damnificats del terratrèmol de Perú. El seu president, Mateu Tous, i el seu director tècnic, Joan Albert Segura, expliquen que «són moltes i diverses les desigualtats pel que fa al subministrament de medicaments als països del sud a causa de l'actual sistema econòmic mundial i de les multinacionals», per la qual cosa ells intenten facilitar l'accés universal als medicaments.

«Hi ha mancances a tots els nivells. La sida és la malaltia més mediàtica, però les malalties que maten més són les diarrees, infeccions respiratòries i bacteris de tot tipus, que es podrien curar molt fàcilment si disposassin dels mitjans sanitaris i farmacèutics que nosaltres tenim», explica Segura.

Fins al 2001, Apotecaris Solidaris recollia els medicaments que sobraven i els repartia entre la població. Sempre arribaven a les emergències amb quatre o cinc mesos de retard i no sempre eren els necessaris per a aquella situació. Després, amb l'entrada en vigor d'una nova normativa, s'obligà a comprar els medicaments nous i així, en un període de dos o tres dies després de la tragèdia, poden actuar de manera àgil. Segons explica Segura, Apotecaris Solidaris actua de manera coordinada amb Farmacèutics Mundi, que fa d'enllaç amb l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI), la qual alhora s'encarrega de fer un informe sobre la situació del país afectat i nolieja avions per traslladar-hi l'ajuda.

Coordinació

«La majoria dels medicaments corresponen a uns kits d'emergència que tenim i aquests medicaments surten de Madrid. El pla d'emergència disposa de la subvenció del Govern balear i del Fons Menorquí de Cooperació, que ens permet tenir el material sanitari abans que passi l'emergència i així surten de manera ràpida cap al país», comenta Segura.

Apotecaris Solidaris treballa amb diferents kits que s'adapten a les necessitats dels damnificats; en casos de terratrèmol en tenen uns d'específics per tractar aspectes de traumatologia. Tous explica que «ara estam pendents de saber com hem d'actuar a la segona fase, en què es poden continuar enviant els medicaments en forma de kits o bé comprar-ne de més específics per tractar les malalties endèmiques que hi ha al país».

Apotecaris Solidaris treballa des de fa anys amb campanyes de vacunació i en el reforçament de la dieta alimentària en països com Cuba, on un 30% de la població d'entre 0 a 18 mesos pateix anèmia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.