cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 25°
27°

Pere Crespí "Pixeris": «Jo vaig dur els prínceps a sa Pobla»

Ha cuinat per a la família reial i ha organitzat molts actes al seu poble

Pere Crespí «Pixeris» (Sa Pobla, 1933) és conegut per tot Mallorca per cuinar cada estiu els seus fideus per a la família reial i per haver organitzat durant anys curses, pancaritats i festes a sa Pobla. Tot i que es nega a revelar les mil i una anècdotes que, assegura, podria contar dels prínceps d'Astúries, accedeix a explicar el secret dels seus fideus i de la seva fama arreu de l'Illa.

"Quin és el secret dels seus fideus? 
"El secret és posar-hi molt de porro i substituir el colorant per una mica de sobrassada, a més de no oblidar el safrà. La clau es troba també a fer una bona feina en equip i en això la meva dona, Francisca Moyà, és la millor.

"Per a quanta gent n'ha arribat a cuinar?
"El meu rècord són 900 persones i he de reconèixer que un altre pobler, en Toni «Cosis», en cuinà per a 1.700 persones a Petra.

"Al marge de la cuina, tothom a sa Pobla el coneix per haver estat atleta. Fins on arribà? 
"La veritat és que podria haver guanyat una medalla d'or als Jocs Olímpics de 1960 en el salt de perxa, però llavors només em pagaven 30 pessetes per al viatge i no em bastava, a més acabava de tenir un fill i ho vaig deixar córrer. Segurament hauria aconseguit l'or perquè botava 10 centímetres més que el que va guanyar.

"Després d'allò, organitzà curses al seu poble...
"Bé, em vaig ficar de funcionari perquè llavors jo era un perdut, com els funcionaris de l'època i, amb el suport dels polítics vaig començar a organitzar curses. Vaig arribar a ser delegat comarcal d'esports i vaig organitzar la primera cursa de cross en àmbit balear a sa Pobla l'any 1976. També vaig ensenyar a nedar centenars de poblers i vaig organitzar el primer campionat amb atletes que va dur gent de 15 països. També vaig fundar el dia de Crestatx l'any 1972 i fins fa sis anys jo duia el pes de tota la festa, fins i tot n'assumia el cost econòmic.

"Ajudà que els prínceps vinguessin a sa Pobla l'estiu passat?
"Es pot dir que vaig ser jo qui els vaig dur a sa Pobla, perquè quan arribaren aquí, a dins l'Ajuntament, només em coneixien a mi. Sempre m'ha agradat fer coses per al meu poble i aquesta en va ser una altra.


"Sí, m'ho han demanat molts pics però jo no vaig de política, un parent s'hi ficà i ho passà malament. M'agrada fer poble per al meu poble. He fet un moltes coses, des de treure gegants, caparrots, dimonis... Fins i tot he dut el timó de la festa de sa Pobla a Gràcia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.