nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Establiments manté el caràcter de poble

L'envelliment de la població és una nota destacada d'aquest barri, que no ha crescut gaire

Establiments és un barri de Palma amb caràcter de poble i amb unes característiques peculiars. Fins l'any 1837 formà part del municipi d'Esporles. En aquell moment se'n separà i constituí un municipi propi, que es va mantenir fins el 1919, moment en què es convertí oficialment en un barri de Palma. Com el seu nom indica, Establiments és un barri que es formà a conseqüència de les parcel·lacions rústiques que s'hi dugueren a terme des del sXVI. Tradicionalment, ha estat una zona de grans propietats, com és el cas de la possessió de Son Berga o la de Sarrià.

Allò que més destacat pel president de l'Associació de Veïns d'Establiments, Joan Garau, són les característiques de poble que manté: «Tenim un cementeri propi, independent del de Palma i la vida és la pròpia d'un poble». Durant els darrers anys, Establiments no ha crescut de maneres desmesurada com altres zones de la ciutat. Si l'any 1993 el nombre d'habitants era de 2.773, l'any passat se situava en 3.069. Quant a la seva piràmide de població, hi destaca l'envelliment d'aquesta, que se situa en un 18'57%, similar a la d'altres barris com el de Jaume III. Aquest no és un fenomen nou. Si s'observa el percentatge de gent major de 65 anys l'any 1993, es pot comprovar que llavors l'envelliment ja se situava en un 17'52%.

El president de l'Associació de Veïns explica que això és, en part, perquè «l'adquisició o el lloguer d'un habitatge a la zona resulta molt car». «Els veïns que varen néixer aquí no han anat a viure a altres bandes i els seus fills també han quedat», assenyala. «No s'ha edificat gaire i volem que s'edifiqui poc», manifesta el responsable de l'entitat veïnal. A pesar de tot, s'ha d'assenyalar que Establiments té una important atracció residencial, que hi ha provocat la construcció d'adossats i d'altres edificacions.

Igual que fa tretze anys, el nucli d'Establiments és un dels que presenten menys immigració estrangera de la ciutat, ja que tan sols el 10'52% dels habitants del barri ha nascut fora de l'Estat espanyol. Un 14'33% ha nascut en altres comunitats autònomes, i d'aquests un 3'52 per cent procedeix d'Andalusia. Els estrangers més nombrosos són els alemanys (2'15%), seguits del col·lectiu procedent de l'Equador (0'65%), Itàlia (0'49%) i el Regne Unit (0'49%). Segons explica el responsable de l'Associació de Veïns, els estrangers que resideixen a la zona, com el col·lectiu d'alemanys o el d'anglesos, no s'integren al ritme de vida de la població autòctona.

Avui dia Establiments té unes característiques rurals. En aquest sentit, Joan Garau comenta que «és un lloc preciós on es poden fer excursions gràcies a la seva proximitat amb la natura». Tanmateix, l'explotació de pedreres ha deteriorat el medi ambient de la zona. Una de les queixes dels residents és que la carretera que va a Esporles i passa per Establiments hi provoca renous i un perill important, ja que els vianants no tenen voravies per on transitar i topen amb els vehicles que circulen per aquesta via tan transitada. El nivell de formació d'Establiments ha millorat des de fa una dècada. Si l'any 1993, els analfabets i la gent sense estudis representaven el 37'32% de la població, l'any passat el percentatge no arribava al 25%, segons dades facilitades per l'Ajuntament de Palma. La població amb estudis primaris i batxillerat representa el 30'88% del total. El percentatge de gent amb estudis de formació professional i titulacions de grau mitjà és del 12'23%. L'índex de titulats superiors és del 7'13%.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.