algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Balears lidera el creixement de l'atur el juliol amb prop d'un 9% més que 2006

La patronal ho minimitza i ho atribueix com els sindicats a la finalització de l'obra pública

Les Illes han tancat el mes de juliol amb 29.334 aturats, segons dades del Ministeri de Treball i Afers Socials. Una xifra que significa un increment del 8'92 per cent en relació al mateix mes de l'any passat, és a dir, hi ha 2.402 persones més sense feina a l'Arxipèlag. L'atur ha pujat a sis comunitats autònomes, però ho ha fet especialment a Balears. Per darrera l'arxipèlag hi ha Múrcia amb un 4'54 per cent i Andalusia amb un 4'36 per cent, mentre la mitjana estatal ha estat del 0'79 per cent. Per sectors el que registra un creixement més pronunciat en xifres absolutes és el dels serveis amb 1.517 persones aturades més, un 7'8 per cent, que el juliol de 2006. No obstant això, és la construcció la que creix més en percentatge amb un 21'7 per cent d'increment en relacio al juliol de l'any passat, fet que significa que són 1.088 treballadors més a l'atur .

En la comparativa sobre el juny, Balears continua encapçalant els increments de la xifra de desocupats. En total, 1.621 persones més que el mes passat, un 5'85 per cent. El president de CAEB (Confederació d'associacions Empresarials de Balears), Josep Oliver, considerà que aquests creixements de l'atur «no són preocupants», tot i produir-se en plena temporada alta turística i ho atribuí a la finalització de l'obra pública.

Oliver considerà que és «una llàstima» que cresquin les xifres de desocupació, però recordà que el 2004 es donà la mateix situació i de llavor ençà s'han incorporat 60.000 treballadors al mercat laboral illenc. «L'atur es manté en una xifra estàtica» assenyal, tot i l'augment de la població activa. Per altra banda, tot i haver considerat fa uns dies que els treballadors de les Illes tenen una qualificació suficient, lamentà de la manca de personal format per cobrir places a alguns sectors com l'hostaleria.

Els sindicats es mostraren més preocupats en les seves valoracions de les dades de l'atur. CCOO destacà el fet que l'increment de la desocupació de l'atur a la construcció s'hagi produït sense que es percebi una recuperació paral·lela de l'ocupació en la indústria i els serveis. Per altra banda, el sindicat fa èmfasis en la precarietat laboral que pateixen les Illes i ressalta que el juliol un 45 per cent dels contractes realitzats han estat de durada igual o inferior a tres mesos.

A la vista dels resultats de l'atur el juliol UGT demanà un pla estratègic per posar en marxa un model que garanteixi l'estabilitat del mercat laboral balear a mig i llarg termini. El secretari d'acció sindical de la central, Manel Pelarda, creu que s'ha de posar solució a l'actual desajustament econòmic, que ve com a conseqüència d'un creixement anàrquic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.