nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

El 41'6% dels atesos per Projecte Home el 2006 consumien cocaïna

La fundació complirà el vintè aniversari a final del mes d'agost

La fundació Projecte Home de Balears presentà el balanç de la seva activitat desenvolupada amb persones drogodependents el 2006 arreu de les Illes. A la presentació de la memòria assistí Tomeu Català, president de l'organització, i Mónica Macrescu, coordinadora terapèutica.

Les dades més significatives mostren un lleuger ascens de les persones que reberen assistència per la fundació de Català, que sumaren en total 1.368. D'aquestes, gairebé el 83% són homes i un 17% dones.

El perfil que més es repeteix és el d'un home espanyol, proper als 30 anys i addicte a la cocaïna. La situació d'aquestes persones és sovint molt complicada. Quan decideixen començar el tractament porten molts d'anys d'abús. En concret, en el cas dels cocaïnòmans passen de mitjana nou anys d'addicció. En tot aquest temps la situació econòmica, familiar i psicològica pot quedar molt malmesa.

Malauradament, el ventall que estén el món de les drogues ofereix una amplíssima varietat, ja que cada cas és irrepetible. Tanmateix, és cert que alguns patrons es repeteixen sovint, com el cas del sexe masculí dels pacients, el consum de cocaïna o l'edat entre els 25 i els 35 anys. També cal subratllar que la mitjana d'edat d'inici en el consum baixa en tots els casos cada any. Magrescu ho atribuí que la percepció social d'algunes substàncies pot relaxar-se, fins que s'arriba al punt de considerar-ne normal el consum.

Quant al tipus de substàncies d'abús més freqüents entre els que acudeixen al Projecte Home es troba la cocaïna de manera destacada. S'ha de recordar que, segons les Nacions Unides, Espanya és l'estat del món on més cocaïna es consumeix. El segueixen a una certa distància el policonsum de cocaïna, heroïna i d'altres, i també la mescla d'alcohol amb altres substàncies. Malgrat aquests patrons majoritaris, els responsables insisteixen que cada addicció és única i que potencialment pot afectar tres generacions de persones. De fet, els casos més extrems a què va assistir la fundació l'any passat foren el d'un nin de 12 anys i el d'un home de 64.

Fa gairebé dues dècades que la fundació Projecte Home de les Illes Balears atén persones que tenen problemes amb les drogues. De llavors ençà Català s'implica directament amb les persones que recorren al Projecte cercant una sortida al seu problema. Remarca sobretot el fet que la seva fundació no tracta amb dades o nombres, sinó amb persones, i amb l'esperança que aquestes dipositen en qui els obren els braços. Això, per ells, és el més significatiu del 2006.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.