cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°

La pujada de tipus d'interès dispara les modificacions d'hipoteques

Durant els cinc primers mesos de l'any s'han fet quasi 1.600 canvis a les Balears

79658
La construcció creix a menor ritme i també la constitució d'hipoteques, el passat maig foren 5.749, en el 2006 van ser 6.115.

Les famílies de les Balears estan reaccionant davant la pujada de tipus d'interès, com queda patent en l'increment del nombre de modificacions de les hipoteques que de gener a maig ha estat del 14'1 per cent en relació al registrat en el mateix període de l'any passat.

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística són encara més clares quan en el seu darrer informe assenyalen que els canvis en hipoteques, en el conjunt de l'Estat, només en el mes de maig han estat un 36 per cent superiors als del mateix mes de 2006. En total, 21.982 novacions, és a dir, canvis que es realizen amb la mateixa entitat financera i que no es deuen que el préstec s'ha duit a una altra entitat, ni s'ha canviat el titular.

A les Illes de les 2.061 hipoteques sobre les quals s'aplicà qualque tipus de canvi en els cinc primers mesos de l'any, prop del 77 per cent, va correspondre a novacions.

Possibilitats

La sotsdirectora de riscs de Sa Nostra, Elena Medina, creu que aquest és un dels efectes de les constants pujades de tipus d'interès i de les possibilitats que donen les diferents entitats financeres per fer front a aquesta situació. A més considera que també s'ha propiciat per part del Banc d'Espanya una política que ha «assustat» les famílies hipotecades.

Tanmateix, les modificacions no es fan per passar d'un interès variable a un de fixe, segons les dades de l'Ine. Bancs i caixes han posat al mercat múltiples productes perquè els clients puguin assegurar el pagament de l'hipoteca com assegurances d'interès, quotes blindades flexibilitzant el termini, entre d'altres.

Medina explica que durant la crisi de l'any 1993, ja es produí una situació similar a l'actual però que en aquell moment la majoria de famílies hipotecades optaren per perllongar el termini. Ara amb moltes més eines es trien també altres productes.

En tot cas la responsable de riscs de Sa Nostra, destaca el fet que al 93 la situació era diferent, ja que ara l'economia va a un «bon ritme» que fa que no es produeixin les mateixes situacions d'ofegament que es donaren en aquells moments quan sí es parlava de crisi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.