nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

El projecte Artífex Balear fomenta i promociona els oficis de la pedra

Deià n'acollirà a finals de setembre un congrés internacional

El projecte Artífex Balear és una proposta educativa que pretén la recuperació de l'ofici de picapedrer i l'herència arquitectònica i cultural. Així, el seu objectiu és la promoció i el foment dels oficis relacionats amb la pedra. L'escola ensenya els oficis de talla arquitectònica, talla escultòrica, restauració, picapedreria i construcció bioclimàtica. També tenen previst que enguany comencin a ensenyar la tècnica dels mosaics. A més, Artífex Balear és la primera escola taller virtual en la qual els alumnes poden seguir el programa dels cursos via internet, adaptant els seus horaris i accedint al contingut formatiu en qualsevol moment.

Artífex Balear és un projecte pioner que pretén que els seus alumnes assoleixin un alt nivell de qualitat en l'ofici perquè «el futur passa per l'especialització i la personalització de l'ofici per oferir al client peces atractives amb el disseny i l'estil», explicà el director del projecte, Miquel Ramis, el qual ha tingut contactes amb Stonefoundation (EUA) i Alfonso Ramírez, arquitecte de la Universitat Autònoma de Mèxic, entre d'altres, per realitzar un congrés internacional que rebrà uns 120 professionals que vindran a Mallorca per conèixer la proposta de la cultura de la pedra d'Artífex Balear. El congrés es durà a terme a final de setembre a Deià.

El programa de l'escola cerca l'estimulació de la creativitat, la curiositat, la cultura de l'ofici entesa en un sentit ampli i transversal: arquitectura, història de l'art, tecnologia, història i cultura... i la inventiva, ja que l'artesà també és inventor i ha de solucionar molts de problemes tècnics amb poques eines i mitjans. El màrqueting i la comercialització completen el pla de treball amb la intenció de formar futurs empresaris i gestors. També es tracta d'imbuir a l'artesà l'orgull de rebre i ser transmissor d'una herència arquitectònica i cultural important, que ve des dels avantpassats i que es vol conservar i millorar. Per això, el programa inclou també una àrea de recuperació i restauració de patrimoni històric.

El director del projecte i de l'escola, Miquel Ramis, explicà que seleccionen els alumnes d'entre els oficis de marger i picapedrer que volen explorar una feina diferent de la que fan habitualment. D'aquesta manera, hi ha alumnes que fa un any que són a l'escola taller i ja han rebut ofertes de feina d'empreses relacionades amb la restauració.

Ramis també explicà que l'escola i el projecte «estan a remolc del recolzament institucional. Comptem amb el suport de l'Ajuntament d'Inca amb el qual hem signat un conveni per 10 anys per l'espai on ubicar l'escola. Ara provem de posar-nos en contacte amb el nou Govern balear per poder començar el proper curs, del qual ja hi ha la convocatòria oberta per a totes les persones que s'hi vulguin inscriure». Artifex balear va néixer fa cinc anys i ja ha realitzat treballs tan importants com la reproducció del Romà de la Rambla de Palma. La seva web de contacte és «www.artifexbalear.org».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.